IMB 2013.jpg

Нов тест за процену фиброзе јетре

12. 11. 2013

Стручни скуп на тему клиничких, лабораторијских и терапијских аспеката фиброзе јетре у организацији Института за медицинску биохемију ВМА одржан је на Војномедицинској академији.
Предавања начелника Института за медицинску биохемију пук. доц. др Јанка Пејовића, начелника Клинике за инфективне и тропске болести пук. проф. др Дарка Ножића, проф. др Зорана Мијушковића, проф. др Дарка Мирковића, др Ирине Брчеревић и истраживач сарадник мр сц. Весне Суботе обухватила су механизме настанка фиброзе јетре, хроничне виралне инфекције као могуће предикторе, а присутни су упознати и са новим биомаркерима фиброзе јетре - ELF скор, као и компарацијом ELF скора и биопсије јетре код процене стадијума фиброзе јетре.
ELF тест је нов добро стандардизован и високо аутоматизован лабораторијски тест. Представља панел од три серумска биомаркера као интегралних компоненти које чине екстрацелуларни матрикс у процесима фиброгенезе и фибролизе. Збир њихових појединачних логаритамских вредности концентрација (ng/ml) чине алгоритам изражен кроз формулу под називом ELF скор, а резултати ELF скора представљају нумеричке вредности које се могу поредити са вредностима за стадијум фиброзе који је утврђен биопсијом јетре.
Циљ ове континуиране едукације био је приказ прелиминарних резултатa новог неинвазивног ELF теста добијених на Институту за медицинску биохемију ВМА у чијој су процени валидности као замене за друге инвазивне методе детекције и процене стадијума фиброзе јетре учествовале и Клиника за гастроентерологију и хепатологију и Клиника за инфективне и тропске болести ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас