Radiologija 2014.jpg

Нова метода на Институту за радиологију ВМА

02. 04. 2014

Стручни тим Одељења за интервентну васкуларну радиологију Института за радиологију ВМА, у сарадњи са лекарима Клинике за ургентну интерну медицину и Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА, у редовну процедуру лечења увео је нову методу лечења - интраваскуларну ултразвуком олакшану тромболизу.
Ова метода примењена је на већи број високоризичних, животно угрожених пацијената код којих постојећи режими лечења нису смели да се примене или нису дали резултате у лечењу. Третирани су болесници са плућном тробоемболијом, тромбозом горње мезентеричне артерије и оклудираним графтовима након операција на доњим екстремитетима. Код свих пацијената постигнут је одличан терапијски ефекат, без локалних и системских компликација.
Принцип нове методе састоји се у интраваскуларној примени фибринолитичке терапије. Деловање ултразвука појачава утицај фибринолитика до 100 пута, омогућавајући фибринолизу код болесника код којих би она била контраиндикована или код болесника који су у непосредном постоперативном периоду. Предност ове методе, која се уз тромбоаспирацију сматра стандардом у САД, огледа се и у могућности третирања оклузије артерија и вена старих и до шест месеци.
ВМА је на овај начин уврштена у мали број болница у Југоисточној Европи у којима се примењује интраваскуларна ултразвуком олакшана тромболиза.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас