transfuzija logo.PNG

Нова процедура трансфузиолошке службе ВМА

12. 10. 2023

На Институту за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије уведена је нова процедура.
Неинвазивна процедура - екстракорпорална фотофереза, намењена је лечењу болести болести „калем против домаћина“ - имунолошке компликације након алогене трансплантације матичних ћелија хематопоезе, која значајно утиче на морбидитет и морталитет након трансплантације. Ова процедура налази примену и у лечењу других аутоимуних обољења, попут склеродерме, атопијског дерматитиса, системског еритемског лупуса, Кронове болести, у лечењу појединих кожних лимфома (sezary syndrom), реуматодином артритису, ретких незаразних болести коже (pemphigus vulgaris), као и у превенцији и лечењу одбацивања трансплантираног солидног органа.
Продецура подразумева издвајање леукоцита (белих крвних зрнаца) болесника, који се затим комбинују са фотосензитивним леком и излажу ултравиолетним зрацима. Процедура има за циљ активирање лека и леукоцита, а након такве обраде суспензија се враћа болеснику.
Екстракорпорална фотофереза представља безбедну процедуру која се примењује свуда у свету, поступак траје око два до три сата, а динамика понављања зависи од сваког појединачног случаја.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас