513.jpg

Нови линеарни акцелератор на ВМА

20. 12. 2011

Министар одбране Драган Шутановац пустио је данас у рад нови линеарни акцелератор на Институту за радиологију Војномедицинске академије. Реч је о уређају који је намењен пацијентима са малигним променама на свим локацијама и по смени ће моћи да третира до 40 пацијената, шест пацијената на сат, што ће значајно смањити листе чекања.

Том приликом министар Шутановац је рекао да је у оквиру реформе система одбране Министарство приступило свеобухватној реформи војног здравства, а нови линеарни акцелератор, који је данас пуштен у рад, један је од медицинских апарата којима су капацитети ВМА знатно повећани.

- Уз нови неурохирушки микроскоп, линеарни акцелератор је само почетак када је реч о опремању, а током следеће године ће се наставити са опремањем свих војних болница широм Србије, јер ћемо коначно имати јасан буџет за здравство којим ћемо обезбедити даљи напредак војног здравства – истакао је министар Шутановац.

Куповином овог апарата, према његовим речима, стандард који је неопходан за лечење људи којима је потребан такав апарат у једној држави, је четвороструко превазиђен у односу на потребе Војске Србије, па ће већи део цивила имати прилику да се лече на ВМА.Тиме потврђујемо, истакао је министар, да је та установа отворена за све пацијенте, а тај тренд ће се наставити и убудуће.

Начелник ВМА бригадни генерал професор др Маријан Новаковић је говорећи о значају новог апарата нагласио да је његова примена најчешћа у лечењу пацијената са малигним обољењима, а користи се и у терапији дегенеративних болести.

- Апарат је савремен, како по дизајну тако и по свим својим карактеристикама и омогућава већи проток пацијената, али и већу заштиту оних који њиме рукују. На тај начин бићемо у могућности да смањимо велики број пацијената који чекају на зрачну терапију – истакао је генерал Новаковић додајући да је осим тог, недавно у рад пуштен и поменути неурохируршки микроскоп који има много веће могућности, а претходни је набављен пре три деценије.

Планским набавкама током године, како је истакао, биће купљено још неколико делова том микроскопу који ће повећати његове перформансе и омогућити још прецизнију неоуронавигацију у циљу што прецизнијег управљања туморима. 

Говорећи о листама чекања за тај апарат, генерал Новаковић је рекао да када је реч о војним осигураницима, њих скоро и да нема, а за цивилне пацијенте у просеку се чека до месец и по дана. Произвођач апарата је „Електра“, а коштао је око 270 хиљада евра.

Осим набавке нових апарата, према речима министра Шутановца, ВМА је недавно решио и проблем паркирања који дуго оптерећивао како пацијенте, тако и саму установу.
- Инвестиција од нешто више од 50 милиона динара, уз сарадњу са београдским „Паркинг сервисом“ омогућила је да око ВМА више нема саобраћајног хаоса, већ да сви који ту долазе могу да се регуларно паркирају – истакао је министар Шутановац. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас