Sekcija farmacije 2015.JPG

Новине из области болничке фармације

19. 10. 2015

Састанак Секције за болничку фармацију Савеза фармацеутских удружења Србије и Сектора за фармацију ВМА под називом "Централизована припрема цитотоксичне терапије у болничкој апотеци - наша искуства" одржан је на Војномедицинској академији. Састанку су присуствовали заступник начелника Управе за војно здравство Министарства одбране пуковник др Угљеша Јовичић и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт са сарадницима.
Годишњи састанак болничких фармацеута отворила је председница Секције Драгана Рајинац, специјалиста фармакоинформатике и фармацеутске здравствене заштите. Најавила је да ће током радног дела Секције присутни имати прилику да чују шта је и колико постигнуто на пољу болничке фармације у нашој и суседним земљама, колико је напредовао рад у овој области. Такође се захвалила гостујућим предавачима из Љубљане, Сремске Митровице, Осијека и Загреба који ће поделити искуства на овом научном пољу.
У уводној речи заступник начелника ВМА пук. проф. др Зоран Шегрт рекао је да се уз пораст броја пацијената код којих се примењује цитотоксична терапија повећава и експозиција медицинског особља које ради на припреми ове врсте терапије. Узимајући у обзир нежељене ефекте цитостатика дугогодишњи рад са овим материјама без предузимања адекватних мера заштите потенцијално може да угрози здравље оних који њима рукују. Истакао је и да увођење модерних стандарда значајно унапређује безбедност у руковању цитостатицима, те да је на ВМА покренут пројекат израде централизованог система за припрему цитотоксичних лекова. Овај вишеструко корисни систем је први корак у циљу обезбеђења неопходних предуслова за заштиту медицинског особља и стварања максимално безбедне, еколошки прихватљиве и економски исплативе припреме цитостатика.
Према речима начелнице Сектора за фармацију ВМА проф. др Мирјане Антуновић отварањем Лабораторије за припрему цитолошких лекова у Одељењу за фармацеутску технологију Сектора за фармацију ВМА започето је ново поглавље у делокругу рада болничких фармацеута. Увођењем нове фармацеутске услуге у области заштите сви су на добитку, и пацијенти и болничко особље, установа у којој раде, као и окружење у ширем контексту.
У наставку скупа било је речи о томе шта је све претходило концепту на којем је заснована централизована припрема цитотоксичне терапије, говорило се о искуствима од почетка рада оваквих система. Присутнима су приказани су и неопходни даљи кораци у области унапређења централизоване припреме цитостатика.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас