Bioinzenjerstvo 052015.JPG

O биоинжењерству и медицинској информатици

18. 05. 2015

Симпозијум о биоинжењерству и медицинској информатици у савременој дијагностици и терапији у организацији Института за медицинска истраживања ВМА и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду, а под покровитељством BioEMIS TEMPUS пројекта одржан је на Војномедицинској академији. Отварању симпозијума присуствовали су представници Универзитета одбране у Београду на челу са ректором Универзитета генерал-мајором проф. др Младеном Вуруном.
У уводној речи заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт истакао је организацију овог симпозијума као одличан пример међународне и европске сарадње високог школства и науке. Додао је и да примене дијагностичких и терапијских процедура засноване на употреби најсавременијих техничко-технолошких решења из области биоинжењерства и медицинске информатике често пресудно утичу на квалитет лечења, а да је препознавање ове теме и улагање у њу неминовност у савременој медицинској пракси.
Допринос стручног скупа који је окупио велики број слушалаца медицинског и немедицинског профила огледа се у актуелизацији препознавања биоинжењерства и медицинске информатике као једне од најпрогресивнијих интердисциплинарних области дубоко утемељене на најсавременијим истраживањима у пољу медицине, инжењерства и информатике.
Слушаоцима су презентована главна етичка начела у примени нових технологија у биомедицини, као и могућности употребе и злоупотребе генетског инжењерства и биотехнологије у функцији биолошке одбране и биотероризма. Представљени су такође савремени трендови у протонској терапији, примени звука и осцилација у медицинској дијагностици и примени неинвазивне транскранијалне магнетне и електричне стимулације у циљу унапређења когнитивних потенцијала. Посебну целину чинила су предавања о примени ласера у урологији, дерматологији, ларингологији, као и примени excimer ласера у корнеалној рефрактивној хирургији, а део симпозијума се односио на домаћа искуства у примени принципа савремене роботике у медицини. У завршном делу симпозијума било је речи и о примени биоинформатике у молекуларној медицини, али и о могућностима софтверске симулације физиолошких процеса.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас