503.jpg

О лечењу пацијената са колоректалним карциномом

17. 04. 2014

Радионица под називом „Процена ресектабилности и циљеви лечења пацијената са метастатским колоректалним карциномом“ у организацији Клинике за општу хирургију, Клинике за гастроентерологију и хепатологију, Института за радиологију, Сектора за фармацију и Института за патологију и судску медицину Војномедицинске академије одржана је на ВМА.
Учесници ове интерактивне наставе били су лекари различитих специјалности ради објективног и свестраног приступа лечењу овог малигнитета који се у свету по учесталости налази на другом месту, а од којег годишње у нашој земљи оболи око 3800 људи.
Осим на значај скрининга и ране дијагностике, део предавања био је усмерен на резултате из праксе током последњих 15 година и значајне помаке у медикаментном и хируршком лечењу чиме је преживљавање пацијената ове врсте значајно продужено. Говорило се такође и о циљевима лечења нересектабилних пацијената усмерених првенствено на квалитет њиховог живота током свих стадијума болести.
Уз чињеницу да су у 20 до 30 одсто дијагностикованих карцинома дебелог црева већ присутне метастазе на јетри, те је комплетна терапија усмерена на њих, а не на примарно жариште, део предавања био је посвећен и комплетној стратегији лечења. Дискутовано је о томе који су то ограничавајући фактори које треба узети у обзир и којим се критеријумима треба водити приликом доношења одлуке о ресектабилности метастаза, због чега је веома мали број дијагностикованих случајева карцинома ове врсте операбилан, као и о улози свих учесника у конзилијарним одлукама.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас