IMB sepsa 2014.jpg

О лечењу сепсе на ВМА

17. 11. 2014

Курс континуиране медицинске едукације на тему клиничких, лабораторијских и терапијских аспеката сепсе у организацији Института за медицинску биохемију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Током седам предавања и две радионице учесници су упознати са патофизиологијом, дијагностиком и терапијом сепсе - системског одговора организма на инвазивну инфекцију, која представља водећи узрок морбидитета и морталитета у јединицама интензивне неге и чија је инциденца према последњим истраживањима у порасту.
Говорило се о механизмима њеног настанка, односу полиморфизма гена и сепсе код критично оболелих, о смерницама за рану идентификацију и рационалну антибиотску терапију пацијената са овим тешким обољењем, као и о савременој класификацији - ПИРО моделу, који омогућава раслојавање оболелих на основу предиспозиција, природе и јачине инфекције, реакције организма на инфекцију и степена пратеће дисфункције органа. На основу такве класификације се може разликовати морбидитет који је последица инфекције, од морбидитета који потиче од одговора организма на инфекцију, што је значајно за даље терапијско деловање.
Мултидисциплинарним приступом предавача са Института за медицинску биохемију, Клинике за анестезиологију и интензивну терапију, Института за медицинска истраживања и Сектора за фармацију ВМА, учесници су имали прилику да се у циљу минимизирања његовог штетног дејства детаљније упознају са овим обољењем које је услед своје комплексности предмет многих истраживања.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас