pulmo 27032015.jpg

О новинама у бронхоскопији

27. 03. 2015

Бронхолошка радионица са међународним учешћем у организацији Пнеумофтизиолошке секције Српског лекарског друштва и Клинике за пулмологију Војномедицинске академије одржана је данас у ВМА.
Уводну реч одржао је заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт и нагласио значај који пулмологија има у дијагностици и лечењу због чињенице да се респираторна обољења убрајају у четири водећа здравствена проблема у светској популацији, а да се пнеумоније и хронична опструктивна болест плућа налазе међу првих 10 болести по смртности. Истакао је такође да су велики изазови испред лекара респираторне медицине у времену које долази јер бронхоскопија представља централни дијагностички поступак у пулмологији, што је уједно и тема данашњег скупа, а да последњих година интервентна пулмологија заузима све значајније место у терапијским поступцима како код карцинома бронха тако и у хроничној опструкцијској болести плућа. Због тога је, у циљу припреме лекара за овај одговоран посао неопходно континуирано следити новине у медицини и примењивати их у оквирима реалних могућности.
Након уводног предавања начелника Клинике за пулмологију ВМА пуковника мр сц. мед. Слободана Аћимовића о интервентној бронхоскопији и практичним искуствима пулмолога ВМА, уследио је низ предавања о новинама у овој грани медицине илустрованих показним поступцима, а учесници су имали прилику да чују и искуства професора др Стефана Гаспаринија (Stefano Gasparini) директора Одсека за пулмологију регионалне болнице у Анкони, Италија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас