Prevencija kardiovaskularnih bolesti.jpg

O превенцији кардиоваскуларних болести

01. 03. 2016

Интерклинички семинар о превенцији кардиоваскуларних обољења у организацији Групе клиника интерне медицине, Групе неуропсихијатријских клиника и Сектора за лечење ВМА одржан је на Војномедицинској академији.
Начелник Групе неуропсихијатријских клиника пук. проф. др Ранко Раичевић рекао је да редовно одржавање оваквих врста семинара условљава конзилијарни приступ у лечењу пацијената као основ клиничке медицине и концепта опште болнице по чему је ВМА препозната. Истакао је и да је неговање оваквог препознатљивог стила потребно због заједничког функционисања и мултидисциплинарности, а у циљу давања најбољег третмана свим врстама пацијената.
Током четири предавања било је речи о превенцији кардиоваскуларних обољења код кардиолошких пацијената, пацијената са дијабетесом и хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, као и код болесника са исхемијском болешћу мозга.
Предавање заменика начелника ВМА пук. проф. др Драгана Динчића обухватило је секундарну превенцију инфаркта миокарда. Поред најновијих препорука и резултата клиничких студија, говорио је о врстама терапија, различитим медикаментима и њиховој ефикасности, као и смањивању бројних фактора ризика. Начелник Клинике за ендокринологију ВМА пук. проф. др Зоран Хајдуковић говорио је о превенцији кардиоваскуларних обољења код оболелих од дијабетеса типа 2. Било је речи о примарно актуелним лековима у лечењу овог типа пацијената, али и о резултатима нових истраживања и новим приступима у лечењу. Током излагања начелника Групе клиника интерне медицине ВМА пук. проф. др Ђоке Максића присутни су имали прилику да чују о лечењу хроничне бубрежне болести (ХББ), очувању крвних судова, нефролошким факторима ризика за кардиоваскуларне болести код пацијената са ХББ, као и о осетљивости правовремене дијагностике. Предавање из области неурокардиологије и цереброваскуларних болести одржао је начелник Групе неуропсихијатријских клиника пук. проф. др Ранко Раичевић. Говорио је о акутним кардиоваскуларним неуролошким догађајима, о повезаности епилепсије и кардиоваскуларних обољења, корелацији исхемије мозга и срчаног мишића, као и о последицама оваквих догађаја.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас