prof.dr_Ljiljana_Tukic.jpg

О трансплантацији матичних ћелија хематопоезе

02. 11. 2012

Симпозијум посвећен новитетима из области трансплантације матичних ћелија у организацији Клинике за хематологију Војномедицинске академије одржан је данас на ВМА.
Начелник Клинике за хематологију проф. др Љиљана Тукић је у уводној речи присутнима представила историјат и програме трансплантација матичним ћелијама до сада реализованих на ВМА, а њено предавање током симпозијума било је посвећено савременом приступу у лечењу акутне лимфобластне леукемије.
prof. dr Nicolaus KregerЗапажено предавање одржао је проф. др Николаус Крегер (Nicolaus Kröger) из универзитетске болнице у Хамбургу. Светски признати стручњак из ове области говорио је о превенцији одбацивања трансплантиране коштане сржи (graft versus host disease - GvHD) од сродних и несродних донора и овом приликом изложио и резултате истоимене студије.
У наставку симпозијума предавање о хемобиологији, изворима и ex vivo манипулацији матичним ћелијама одржао је проф. др Бела Балинт, о секундарној алогеној трансплантацији матичних ћелија хематопоезе као терапијске опције говорила је проф. др Драгана Стаматовић, а о облицима трансплантације матичних ћелија у лечењу акутне мијелоидне леукемије излагала је др Марија Елез.
Скуп посвећен лечењу матичним ћелијама, које се примењује у лечењу низа малигних обољења, допуњен је и низом других квалитетних предавања лекара из Клинике за хематологију ВМА.
 
Београд, 2. новембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас