Dan sanitetske sluzbe 2015.JPG

Обележен Дан санитетске службе

30. 07. 2015

У амфитеатру Војномедицинске академије данас је обележен Дан санитетске службе. Скупу су присуствовали министри одбране и здравства Братислав Гашић и Златибор Лончар и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, запослени у војном здравству и гости.
Обраћајући се присутнима, министар одбране Братислав Гашић истакао је да Србија и њена војска имају разлога да буду поносне на своје војно здраство и његову традицију.
- Наш народ гаји посебно поштовање према војном здравству и лекарима, који својим професионализмом и посвећеношћу одувек уливају додатну сигурност и поверење. Оно је грађено кроз историју у којој су војни лекари и медицинско особље у пуној мери поделили са својим народом тегобну судбину и ратне страхоте, рекао је министар напомињући да су кадети и кадеткиње Медицинског факултета ВМА, чија ће прва класа бити промовисана овог септембра, гарант да ће се добра традиција наставити и у будућности.
Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић истакао је да су од првог дана српски војни лекари, медицински техничари и болничари били уз војску и народ, а да су године рата неретко провели на првим борбеним линијама пружајући помоћ рањеницима. Он је напоменуо да су за данашњи углед који војно здравство ужива у земљи и свету заслужни запослени у амбулантама, војним болницама, војномедицинским центрима и на ВМА. Печат целој служби, према његовим речима, даје ВМА која је већ годинама препозната као регионални лидер у области здравства.
Поводом Дана санитетске службе министар одбране уручио је захвалницу Десимиру Јашаревићу за донацију медицинске опреме Министарству одбране и Војсци Србије и плакету министру здравља Златибору Лончару у знак поштовања и успешне сарадње.
Четврту годину за редом, Управа за војно здравство доделила је признање за ауторски подухват године у области медицинских наука војном службенику проф. др Саши Василијићу из Института за медицинска истраживања ВМА за дело "Толерогене дендритске ћелије“.
За Дан санитетске службе одређен је 30. јул када је 1839. године, Указом Намесништва, др Емерих Линденмајер постао први законски и указно постављени Начелник српског војног санитета.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас