Dan saniteta 1.JPG

Обележен Дан војне санитетске службе

30. 07. 2013

У амфитеатру Војномедицинске академије данас је одржана свечаност поводом Дана војне санитетске службе, негујући сећање на дан када је отворена прва војна амбуланта у Србији.
Честитајући празник, државни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић истакао је да то министарство препознаје војно здравство као важног чиниоца у јачању одбрамбене способности земље и ресурс који може допринети њеној афирмацији и на међународном плану.
- Војни лекари и медицинско особље одувек су делили судбину свог народа негујући дугу и богату традицију војног здравства. Бити војни лекар има посебну тежину. То подразумева не само знање медицине, већ и додатну храброст, пожртвованост и посвећеност послу, а пре свега, посвећеност својим пацијентима који се више не деле на војне и цивилне. То знају сви наши грађани који се лече у нашим војноздравственим центрима - истакао је државни секретар Ђорђевић посебно истичући улогу наших медицинских радника у мировним операцијама широм света.
Према његовим речима, да ће таква традиција бити настављена, потврђују и генерације кадета Медицинског факултета ВМА, на коме је ове године уписана пета генерација.
- Прва класа будућих војних лекара биће промовисана 2015. године, што ће бити од велике важности за цео здравствени систем наше земље - поручио је Ђорђевић додајући да је још једна потврда успеха војног здравства, упркос финансијским недаћама, и то што нема стране делегације која није изразила жељу да посети ВМА.
Говорећи о значају данашњег празника, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал професор др Зоран Поповић подсетио је да је од оснивања 1839. године, до данас, српски санитет прешао трновит пут, најтежих искушења у својој мисији подршке српској војсци и народу.
- Данашњи санитет, односно, војно здравство, у свом домену активности представља изузетан ресурс у оружаним снагама републике Србије и здравственог система земље у целини - нагласио је генерал Поповић указујући на основне задатке војног здравства, који је данас уређен систем, препознатљив у државним, регионалним, па и светским оквирима.
Поводом празника, као и претходних година, Управа за војно здравство, доделила је признање за ауторски подухват године у области медицинских наука и то проф. др Драгани Вучевић и бригадном генералу академику проф. др Миодрагу Чолићу за монографску публикацију „Регулаторни Т линфоцити - развој функције и клинички значај“ и професору др Бели Балинту и професорки др Милени Павловић за монографију „Матичне ћелије и ткивни инжињеринг“.
Обележавање Дана војне санитетске службе везује се за 30. јул 1839. године када је на основу Устава Кнежевине Србије и Уредбе о устројењу гарнизоне војске, постављен први штабни доктор у Главном војном штабу др Емерих Линденмајер.
Војна здравствена служба је данас савремено и функционално организована на примарном (санитетска одељења у јединицама Војске Србије), секундарном (Војна болница Ниш, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицински центар у Новом Саду) и на терцијарном нивоу (ВМА).

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас