DanVMAhead.JPG

Обележен Дан Војномедицинске академије

02. 03. 2016

Свечаном академијом у Дому Војске Србије данас је обележена 172. година постојања Војномедицинске академије. Toм скупу присуствовали су Томислав Николић, председник Републике Србије, министри у Влади Републике Србије, Ненад Нерић државни секретар у Министарству одбране, генерал Љубиша Диковић, начелник  Генералштаба Војске Србије са члановима свог колегијума, представници верских заједница, припадници Војномедицинске академије, пензионисани начелници те установе.
Присутне је поздравио државни секретар Ненад Нерић и запосленима честитао Дан ВМА. Он је подсетио на дуг пут развоја ВМА, „једне од најпризнатијих здравствених установа у Србији и региону”.
Нерић је истакао да ВМА данас годишње хоспитализује око 35.000 пацијената, да се у њој обави око 25.000 хируршких интервенција, више од пола милиона  специјалистичких прегледа и око три милиона дијагностичких и лабораторијских процедура, уз континуирано увођење нових метода дијагностике и лечења.
- Све ово на ВМА не би било могуће да запослени нису својим радом, залагањем, знањем и посвећеношћу допринели да ова болница данас буде оно што јесте. Они су ти који овим зидовима и ходницима дају сврху, душу и смисао и којима је  потребно одати признање - рекао је Нерић.
Државни секретар се осврнуо на прошлу годину, која није била лака и истакао:
- У условима ограничених финансијских средстава, појачаног ангажовања запослених, великог броја  осигураника, било је потребно доста мудрости, вештине и знања у планирању и извршавању свакодневних задатака у којима нисте имали право на грешку јер сте се борили за оно највредније - за људски живот. Али знате, како кажу, тешкоће и жртве имају за циљ да нас учине бољим, а не горим, а успешни људи су они који су научили да решавају своје проблеме. Данас одговорно тврдим да сте ви и успешнији и бољи.
Говорећи о будућем раду, Нерић је истакао да постоји јасна визија развоја војног санитета и да ће, у складу са тим, Министарство одбране, у оквиру својих  могућности, пружити помоћ и подршку Војномедицинској академији.
- Стабилно финансирање, рационално и економично пословање, улагање у медицински кадар, размена знања, учење и примена нових метода, сарадња са домаћим и међународним здравственим установама и опремање савременим средствима за рад, јесу наши заједнички приоритети. Водећи се изреком, ако желиш ићи брзо, иди сам, а ако желиш ићи далеко, иди са неким, уверен сам да све нас заједно чека један дуг и напоран, али успешан пут, нагласио је државни секретар Ненад Нерић.
О раду Војномедицинске академије говорио је и заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић. Он је подсетио да је прошлост одредила садашњост ВМА и исклесала неке њихове специфичности - одговоран, посвећен и поистовећен кадар са установом, добру организацију рада и нераскидиву припадност систему одбране.
- Иако је знање скупо, до њега се може доћи истрајним радом и личном жртвом. За његово унапређење неопходно је и стално материјално улагање у набавку савремене медицинске опреме и нејефикаснијих терапијских средстава. Без материјалне подршке, без очувања сопственог кадра, ни највећа знања, ни најузвишенија посвећеност болесном човеку, нису довољни да би се уклонила или сузила граница између болести и здравља”, истакао је заменик начелника ВМА.
На свечаном скупу у Дому Војске потом су проглашене најбоље организацијске јединице ВМА. Плакету ВМА за најбољу организацијску јединицу Сектора за лечење добила је Клиника за неурологију, а најбоља организацијска јединица ван Сектора за лечење јесте Сектор за фармацију. Државни секретар Ненад Нерић уручио је плакете ВМА пуковнику проф. др Ранку Раичевићу и проф. др Мирјани Антуновић.
Медаљу „др Владан Ђорђевић”, која се осму годину заредом додељује најбољим хирурзима, ове године добили су генерал-мајор у пензији проф. др Владислав Степић и академик проф. др  Радоје Чоловић.
Аутор године „Војносанитетског прегледа” је проф. др Небојша Крунић са Медицинског факултета у Нишу, а за рецензента године проглашен је потпуковник проф. др Слободан Обрадовић са Клинике за ургентну интерну мецицину ВМА.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас