Obeležen_dan_sestrinstva3.jpg

Обележен Светски дан сестринства на ВМА

12. 05. 2016

Светски дан сестринства – 12. мај – обележен је данас на Војномедицинској академији. Свечаном скупу, поред гостију и запослених на ВМА, присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић и заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић.
Државни секретар Нерић је честитао медицинским сестрама њихов дан уз подсећање да медицинских сестара и техничара у Србији има око 65.000, а на ВМА око 900 и да је то, посматрано кроз бројке, права војска хуманитараца у белом, који обављају око 70 одсто послова збрињавања пацијената.
„Сестрински позив је одговоран и не може свако да га ради. Ми имамо добар и образован кадар, али морамо да нађемо боље начине да га задржимо и мотивишемо”, истакао је Нерић и додао да је потребно да се нађе решење за побољшање положаја ове професије, увођењем савремене организације сестринске службе, која би дала нов квалитет и нове садржаје у професионалном раду, попуњавањем кадровског дефицита, побољшавањем услова рада, повећањем угледа и поштовања професије.
Дражавни секретар је рекао да су медицинске сестре и техничари војног санитета посебна категорија те професије, која се развијала као и само војно здравство. Зато је, како је истакао, Медицински факултет ВМА предао акредитацију за програм основних струковних студија за медицинске сестре. Тиме би се наставила традиција из 1956. године, да при ВМА постоји трогодишња виша школа за медицинске сестре. Она стара дала је печат једном времену и произвела сестре које су биле веома цењене и поштоване и у ВМА и у друштву.
Заменик начелника Војномедициске академије пуковник проф. др Драган Динчић је подсетио на храбру Флоренс Најтингејл, којој је посвећен овај дан. Она је 1854. године окупила 38 медицинских сестара и са њима отишла у Кримски рат. Две године свог живота посветила је смањењу морталитета повређених војника, а касније је много учинила на установљењу сестринске професије.
О сестринској професији, те о односу према њој у нашем друштву и потребама коренитих промена у регулисању њиховог статуса, говорила је Верица Миловановић, главна сестра ВМА. Она је истакла како је та професија јако одговорна и цењена у свету, али не и у нашој земљи. Миловановићева је нагласила значај непрекидне едукације тог медицинског кадра и са жаљењем констатовала да је само 10 одсто сестара у нашој земљи са високом струковном школом, а да је европски просек 30 одсто.
На свечаном скупу проглашена је сестра године ВМА за 2015. То је виша медицинска сестра Анђа Грубишић, главна сестра Клинике за хематологију ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас