3.JPG

Обележено 110 година војне инфектологије

19. 11. 2019

Јубиларних 110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести Војномедицинске академије обележено је данас свечаним скупом у амфитеатру ВМА. Скупу су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, представници Универзитета одбране, ВМА и бројни гости.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, честитајући празник, рекао је да се 110 година Клинике обележава у знаку и других јубилеја – 180 година војног здравства и 175 година ВМА.
- Бројне генерације бориле су се са искуствима из ратова, уједно развијале нове методе дијагностике и лечења, а кадар се континуирано усавршавао у земљи и свету – истакао је пуковник проф. др Вукосављевић, наглашавајући да се војни инфектолози у свакодневној пракси сусрећу са различитим инфекцијама и да су чланови мултидисциплинарног приступа у лечењу бројних обољења, по чему је ВМА препозната и ван граница наше земље.
Начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА пуковник проф. др Драган Микић истакао је да је инфектологија на светском нивоу у последње три деценије доживела велики напредак.
–  Стварање новог профила врхунски едукованих инфектолога у довољном броју, спремних да се безрезервно баве струком и науком, увек је добитна комбинација – нагласио је пуковник проф. др Микић, указујући на будућу оријентацију у развоју војне инфектологије.
Јубилеј је обележен и промоцијом књиге „110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести ВМА”, коју је недавно објавио Медија центар „Одбрана”. У њој су поред клиничког рада и успеха у лечењу, представљене активности наставника Медицинског факултета ВМА са Клинике, искуства инфектолога у оквиру медицинског контингента Војске Србије у мултинационалним операцијама, а дате су и биографије 15 шефова Одељења, односно Клинике за заразне болести, колико их је било од 1909. године.
Обележавање јубилеја настављено је стручним састанком на коме је обрађено више актуелних тема о којима су говорили пуковник проф. др Драган Микић, проф. др Весна Беговић Купрешанин, доц. др Миломир Милановић, проф. др Весна Шуљагић, проф. др Викторија Драговејвић Симић и поручник др Бранко Ђорђевић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас