70 god vsp.jpg

Обележено 70 година Војносанитетског прегледа

13. 10. 2014

Свечана прослава поводом 70 година од изласка првог броја часописа "Војносанитетски преглед" одржана је на Војномедицинској академији.
Начелник Управе за војно здравство Министарства одбране бригадни генерал проф. др Зоран Поповић уједно и председник издавачког савета часописа "Војносанитетски преглед" (ВСП), нагласио је да изузетна референтност овог часописа превазилази границе наше земље и заслужује уважавање јавности. Уз честитке уредништву и целој редакцији потврдио је важност овог часописа за напредак и усавршавање комплетног војног здравства и потврдио постојеће интересовање стручне јавности широм света за све видове сарадње са ВСП-ом.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић овом приликом подсетио је да радове објављене у ВСП-у, водећем стручном часопису лекара и фармацеута Војске Србије индексирају најпознатији биомедицински индексни часописи, те је овај јубилеј значајан не само за ВМА већ и за Србију и целокупно војно здравство. Напоменуо је и да је публикација ове врсте од великог значаја за стручно и научно усавршавање будућих генерација, а импакт фактор (фактор утицајности часописа) који се из године у годину повећава означава велику читаност не само у Србији, већ и у целом свету. Уз похвалу стручног тима часописа чија се редакција налази у Институту за научне информације ВМА, пожелео је и да у годинама које следе одрже изузетно квалитетан ниво ове стручне медицинске литературе.
Начелница Института за научне информације и главна и одговорна уредница "Војносанитетског прегледа" проф. др Силва Добрић, назначила је да је 2014. година уз обележавање 170 година ВМА, 175 година организованог деловања санитетске службе и 70 година континуираног излажења ВСП-а с разлогом проглашена јубиларном за санитетску службу Војске Србије. Подсетила је на историјат часописа који се може подичити дугим веком трајања, а уз "Српски архив за целокупно лекарство" најстарији је медицински стручни научни часопис у читавом региону. Уласком часописа у библиографску базу чувеног института из Филаделфије (Science Citation Index Expаnded - SCIE) 2008. године постао је и међународни значајан, а добијањем индекса утицајности три године касније уврштен је у 150 најутицајнијих часописа из области опште и интерне медицине.
О значају "Војносанитетског прегледа" за стручну јавност говорила је и научни саветник др Љиљана Вучковић-Декић, члан Академије медицинских наука Српског лекарског друтва и изјавила да је он резултат преданог рада досадашњих уредника, рецензената и самих аутора током протеклих деценија, али и свих учесника у процесу публиковања. Истакла је, такође, да се улазак домаћег часописа на међународну сцену - SCIE листу, сматра престижним признањем и великим успехом, али и да задржавање овако високог статуса часописа захтева константан рад како на поспешивању квалитета садржаја тако и на унапређењу његових техничких карактеристика.
Први број часописа "Војносанитетски преглед" објављен је у септембру 1944. године и наставља традицију "Војно-санитетског гласника" који је излазио од 1930. до 1941. године. Часопис излази 12 пута годишње.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас