15122017.JPG

Обележено 85 година војне неуропсихијатрије на ВМА

15. 12. 2017

На Војномедицинској академији данас је обележено 85 година војне неуропсихијатријске службе. Скупу су присуствовали Јадранка Јоксимовић, министарка европских интеграција у Влади Републике Србије, Бојан Јоцић, државни секретар у Министарству одбране, Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља, Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др сц. мед. Угљеша Јовичић, академици, директори здравствених установа, професори, запослени и пензионисани припадници неуропсихијатријске службе, кадети Медицинског факултета ВМА.
Слављеницима је јубилеј честитао у име Министарства здравља и министра здравља Мехо Махмутовић, државни секретар у том министарству.
- Велика је ствар кад цивилно и војно здравство иду у истој колони и то увек треба да буде правило. Лекари су темељ сваког друштва. Без лекара нема ништа. Лекари чине да народ буде здрав. Ако имате здраву популацију здрав народ, онда можете све остало да остварите. Није џабе написано на вашем улазу да болестан човек има једну жељу, а здрав хиљаду жеља - рекао је државни секретар Махмутовић и пожелео војним неуропсихијатријма да своја знања шире даље.
- На сваком медицинском скупу задовољство ми је да кажем да ништа од нас не почиње нити се са нама завршава. Увек је значајно кад поменете своје учитеље, кад поменете људе који су пре нас нешто правили и градили. Ти људи су  оставили и направили темеље да бисмо ми данас могли добро и квалитетно да наставимо тај рад и да оставимо нешто добро и квалитетно за будуће генерације. Неуропсихијатрија је једна озбиљна, пре свега, темељна грана, заједничка прича где сви заједно правимо да човек буде пре свега здрав - истакао је државни секретар.
На значај војне неуропсихијатријске службе подсетио је и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић. Он је рекао:
-  Обољевања и поремећаји са којима се ви сусрећете у свакодневном раду, лечењу психоза, посттрауматских стресних поремећаја, цереброваскуларних обољења, предњаче и дан данас у нарушавању квалитета живота друштвене заједнице у целини. Ваши резултати у вишедеценијском раду са свим специфичним тегобама говоре у прилог томе да се традиција из времена првог војног неуропсихијатра др Јордана Тасића поштује у нашој кући и дан данас.
Пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је да неурологија и психијатрија захтевају константно уско стручно усавршавање, али и огромно знање из опште медицине, како би се разумела сложеност лечења појединачних, а у сваком смислу специфичних пацијената. Слављеницима је честитао јубилеј и рекао да су резултати њиховог рада видљиви у великом броју случајева успешно лечених пацијената.
Присутне је поздравио начелник Групе неуропсихијатријских клиника ВМА пуковник проф. др Ранко Раичевић. Он је истакао да је ово велики јубилеј и велики дан за војни санитет и за медицинску заједницу Србије, али да тај јубилеј не би био могућ без бројних генерација људи свих профила - од учитеља до медицинских техничара и болничара.
Подсетио је на величанственог др Јордана Тасића једног од „1.300 каплара”, оснивача војне неуропсихијатрије.
- Ово је и јубилеј неуролошке и психијатријске заједнице у Србији јер смо ми неодвојиви део медицинске заједнице наше државе. И ученици бројних врхунских учитеља београдског и других универзитета у Србији и бившој СФРЈ.
Он је укратко указао на улогу неурологије коју треба разумети на основу чињенице да васкуларне болести мозга, епилепсија, неуродегенеративна обољења, паркинсонизам, деменција и мултиплекс склероза представљају збирно трећи узрок и обољевања и умирања у савременом свету, а по трошковима лечења у 27 земаља од 29 Европске уније имају на жалост прво место. Ти подаци су, како је рекао, много драматичнији у нашој средини.
Он је поручио да ће се и у садашњој генерацији обе службе трудити да одрже препознатљиво значајно место у медицинској струци и науци, решени да оставе простор и потенцијал будућим генерацијама да буду још бољи и успешнији.
- Ово јесте симпозијум посвећен војној неурологији и војној психијатрији, али са јасном поруком да смо били, да смо сада и увек ћемо бити део медицинске заједнице наше државе на посебном задатку збрињавања свих људи којима је помоћ потребна - истакао је пуковник проф. др Раичевић.
У уводном предавању за стручни скуп, којим је отворен други део обележавања јубилеја, начелник Групе неуропсихијатријских клиника ВМА, рекао је да је у периоду од 1984. до данас лечено у обе клинике више од 7.000 пацијента, прегледано у кабинетима више од 60.000 људи, у Центру хитне помоћи више од 140.000 пацијента и урађено преко 100.000 дијагностичких процедура.
Он је у свом излагању подсетио на тежину рада оних који се најмање помињу - а то су медицински техничари и болничари.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас