mfh.jpg

Обележено пола века Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА

28. 04. 2023

Клиника за максилофацијалну хирургију Војномедицинске академије данас је у амфитеатру ове војнoздравствене установе обележила педесету годишњицу постојања, уједно и сто десет година максилофацијалне хирургије у Србији.
Свечаности су присуствовали начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић, заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић, декан Медицинског факултета ВМА проф. др Соња Марјановић, бројне колеге и сарадници из војних и цивилних структура.
Интонирањем химне Републике Србије у извођењу припадника Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ за клавиром и почасног госта Оливера Њега започета је свечаност.
Начелник Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА проф. др Србољуб Стошић поздравио је уважени скуп, изражавајући велику част и понос поводом обележавања пола века постојања Клинике.
„Данас Клиника за максилофацијалну хирурургију ВМА представља модерну, високопрофесионалну клиничку институцију у којој се обављају најсавременији хируршки захвати у лечењу оболелих и повреда главе и врата. Ово је, такође, образовна институција која се бави и научноистраживачким радом. Иако нам скупе, високотехнолошке процедуре нису доступне, то не утиче на наше коначне хируршке резултате“, рекао је проф. др Стошић, истичући сарадњу Клинике са свим хируршким и интернистичким клиникама на ВМА, анестезијом, стоматологијом, институтима за радиологију, патологију, Институтом за научна истраживања и другима.
Свечаност је била прилика за промоцију монографије која је уприличена овим поводом, а у којој је реч о историјату Клинике и максилофацијалне хирургије у Србији.
У име домаћина свечаности присутнима се обратио заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић, који је нагласио да су овакви догађаји мале свечаности у славу струке, науке, у славу здравља и човека.
„Граница између здравља и нездравља је танка, покретна, осетљива, управо као што је осетљива регија главе, лица и врата којом се ви бавите, тиме се бавите и образом, нашом речи у сваком њеном значењу. У исто време та граница је и снажна и истрајна управо какви сте и ви у борби да повређенима и оболелима, како у миру, тако и у ратним дешавањима, рекоструктивном хирургијом максимално могуће вратите изглед, достојанство, веру у живот и тиме учините велико, добро дело“, рекао је бригадни генерал проф. др Динчић.
Клиника за максилофацијалну хирургију ВМА се на савремен високоспецијализован начин бави дијагностиковањем и лечењем најтежих обољења лица и врата, а њени корени датирају још из 1912. године. О историјату Клинике и максилофацијалне хирургије у Србији, путу њеног развоја и великанима из те области говорили су некадашњи начелник Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА пуковник у пензији професор др Небојша Јовић и садашњи начелник Клинике проф. др Србољуб Стошић.
Након официјалног дела уследио је једнодневни симпозијум, на коме су еминентни предавачи говорили о садашњем раду Клинике за максилофацијалну хирургију, али и будућем развоју максилофацијалне хирургије у Србији.

Видео

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас