Toksiko-102019-1.jpg

Одржан Први симпозијум о психоактивним супстанцама

11. 10. 2019

Први национални симпозијум о психоактивним супстанцама одржан је у Војномедицинској академији. Скупу су присуствовали начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, бивши начелник Управе за војно здравство токсиколог бригадни генерал у пензији доц. др Вељко Тодоровић, као и учесници из земље и иностранства.
Пуковник проф. др Вукосављевић пожелео је присутнима добродошлицу у ВМА, установу која, како је навео, почива на три основна стуба такозвана „3Т“ - токсикологији, трауматологији и трансплантацији. Он је нагласио и изузетан значај контроле и изучавања постојећих и нових психоактивних супстанци и изразио уверење да ће Национални центар за контролу тровања ВМА захваљујући запосленима, али и одличној сарадњи са колегама у земљи и иностранству, наставити успешан рад.
На скупу у организацији Националног центра за контролу тровања ВМА, а уз подршку Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала (UNODC), предавања су осим токсиколога ВМА одржали и еминентни стручњаци из земље и иностранства. Размењена су искуства из праксе о хемијској структури психоактивних супстанци, лечењу акутних тровања, леталним исходима услед предозирања овим супстанцама, као и о аналитици контролисаних и новосинтетисаних психоактивних супстанци.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас