503.jpg

Одржан симпозијум о гломерулопатијама

16. 12. 2013

Симпозијум о значају аутоантитела у дијагностици, лечењу и прогнози гломерулских болести у организацији Клинике за нефрологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
У фокусу свих предавања које су одржали лекари Клиничког центра Нови Сад, Клиничког центра Србије и ВМА, било је расветљавање сложених патогенетских механизама у настанку болести гломерула, примарно или секундарно у склопу других аутоимуних болести које се испољавају васкулитисом и гломерулонефритисом. Гломерулопатије су значајан део болести бубрега јер имају хроничан, често непредвидив ток, а неретко доводе и до потпуног нарушавања и потребе за заменом бубрежне функције.
Током излагања било је речи о најновијим патогенетским механизмима и аутоантителима у раније врло честом обољењу - акутном постстрептококном гломерулонефритису. Истакнут је значај анти-ГБМ, као и АНЦА посредованих гломерулонефритиса, са освртом на досадашња клиничка искуства и препоруке за даље усавршавање лечења. У области лупус нефритиса представљена је новина да је активност болести могуће пратити одређивањем ензима НГАЛ у урину што представља значајан напредак, док је велико интересовање изазвао и ревијски приказ о морфолошким променама на гломерулима у току различитих облика гломерулонефритиса.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас