Simpozijum19092014.jpg

Одржан V међународни симпозијум офталмолога на ВМА

19. 09. 2014

Традиционални симпозијум са међународним учешћем „Савремени трендови у офталмохирургији“ у организацији Клинике за очне болести ВМА, Удружења за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Витреоретиналног удружења Србије одржан је 19. септембра 2014. године на Војномедицинској академији. Овим поводом је, у години када ВМА обележава 170 година постојања, обележено и 60 година од оснивања Клинике за очне болести ВМА.
На симпозијуму, на којем су присуствовали домаћи и светски реномирани предавачи, путем директног преноса хируршких процедура први пут је у нашој земљи представљена операција катаракте асистирана фемтосекундним ласером што је нанотехнологијом компјутерски вођена операција чиме се могућност грешке своди на минимални проценат. Приказане су и новине у витреоретиналној хирургији, операција катаракте тзв. микроинцизионом техником (рез од 2.2мм), а такође и операција глаукома код истог пацијента новом методом - високофреквентном дубоком склеректомијом.
Сипозијум су отворили заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић и начелник Клинике за очне болести пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, а међу бројним светским и домаћим офталмолозима издвајају се проф. др Хасан Мортада (Hassan Mortada), шеф Клинике у Каиру и један од 10 најбољих хирурга задњег сегмента ока садашњице, Томас Џон (Thomas John) - родоначелник кератопластике, трансплантационе хирургије рожњаче и Бојан Пајић, врсни хирург за иновације у хирургији катаракте и глаукома.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас