Neurofiziolozi 2014.jpg

Одржан X конгрес неурофизиолога

31. 10. 2014

Десети конгрес клиничке неурофизиологије Србије у организацији Удружења за клиничку неурофизиологију Србије, Друштва неуролога Србије и Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић приликом уводне речи изразио је задовољство што се међународни скупови попут овог традиционално одржавају на ВМА. Додао је и да се јубиларни конгрес неурофизиологије одржава у години у којој ВМА обележава 170 година постојања и рада, те је тиме значај овог окупљања већи и поздравио гостовање угледних предавача по позиву, професора Ничеа из Немачке и професора Витакера из Велике Британије. Нагласио је да у области неурофизиологије у последње време методе неинвазивне стимулације мозга добијају на важности, чему је ове године посвећена цела сесија конгреса. Велики допринос томе дају истраживачи са ВМА на понос целе институције.
Начелник Групе неуропсихијатријских клиника ВМА пуковник проф. др Ранко Раичевић поздравио је учеснике и у име Удружења неуролога Србије и нагласио да је овај скуп као и током претходних година одржао висок ниво стручности и да је остварена тежња која траје неколико година, а односи се на заједничке састанке удружења која уско сарађују у циљу квалитетнијих и садржајнијих окупљања.
Потпуковник проф. др Тихомир Илић подсетио је да је клиничка неурофизиологија током последњих година попримила нове димензије колаборације са неурологијом и физиологијом, а као струка се отворила и према колегама из области биологије, психологије, когнитивних неуронаука, инжењера и свих осталих сродних наука чије је присуство добродошло на свим следећим окупљањима.
Лекари и истраживачи из Србије и региона током два дана научног програма били су у прилици да чују актуелности из области неурофизиологије у јединицама интензивне неге, епилептичких напада раног детињства и неепилептичких напада развојног доба, идиопатски генерализованих епилепсија одраслог доба и преоперативне неурофизиолошке евалуације пацијената са епилепсијом. Обрађене су теме магнетне резонанце мозга и ултразвучне дијагностике нервног система, одржан је курс из електромиографије, а посебна сесија била је посвећена неинвазивној стимулацији мозга - посебно важној области у клиничкој неурофизиологији садашњице.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас