Psihoonkologija.jpg

Одржана предавања из психоонкологије

14. 03. 2013

Курс континуиране медицинске едукације под називом "Психоонкологија" одржан је на Војномедицинској академији. Предавањима је присуствовала и др Дубравка Шарановић Рацић, помоћник министра здравља Републике Србије, која је овом приликом истакла важност прикључивања здравствених установа националном програму „Србија против рака“ и посебно нагласила неопходну психосоцијалну подршку оболелима од малигних болести, као и едукацију чланова њихових породица.
Уводно излагање одржао је пуковник проф. др Предраг Ромић, начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА и представио укратко значај психоонкологије као гране о којој се у јавности још увек мало говори, а која је неизоставни део укупне бриге о онколошком болеснику.
Предавања су одржале проф. др Весна Кесић, гинеколог - онколог са Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, мр сц. мед. Снежана Мијалковић, психијатар и психотерапеут и Весна Костић, специјалиста клиничке психологије, брачни и породични терапеут Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије. Обрађене су актуелне теме из области неге пацијената оболелих од малигних болести са акцентом на значај комуникације, како између чланова породице тако и између лекара и пацијената. Указано је на могућности побољшања, на најчешће недостатке, али и  очекивања пацијената.
Интегрисана нега пацијената и њихових породица, потпуно информисање о медицинским и психолошким аспектима болести, креирање нових приоритета у породици, проактиван наступ и очување квалитета живота чак и док болест напредује, али и прилагођавање пацијената и прихватање могућности губитка, неопходни су за очување емоционалног интегритета и здравих механизама одбране.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас