Oftalmoloski pregledi 022017.JPG

Офталмолошки прегледи за грађане обављени на ВМА

28. 02. 2017

Поводом Дана Војномедицинске академије, а у организацији Клинике за очне болести ВМА, за грађане оболеле од дијабетеса организовани су прегледи очног дна у циљу ране дијагностике компликација дијабетеса. 
Заступник начелника ВМА и начелник Клинике за очне болести пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је важност прегледа очног дна као једне од првих дијагностичких метода за утврђивање постојања шећерне болести. Подсетио је да је на превентивном офталмолошком прегледу, који се саветује три пута годишње независно од општег здравственог стања грађана, могуће открити прве промене настанка дијабетеса, као и да се ова врста скрининга сматра стандардом у развијеним европским земљама.
Војномедицинска академија, која сваке године поводом дана институције организује прегледе за грађане различитих специјалности, ове године организовала је прегледе очног дна са циљем скретања пажње јавности на микроваскуларну компликацију дијабетеса тзв. дијабетесну ретинопатију. Она уз бројне факторе ризике и различите стадијуме развоја може довести до тешког оштећења вида уколико се промене на очном дну не уоче на време и започне адекватна терапија.
Офталмолошки преглед на Кабинету за очне болести ВМА могуће је обавити на основу упута изабраног лекара, у току допунског рада ВМА, као и у било којој другој специјализованој офталмолошкој установи.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас