Osnovan Klub laringektomiranih VMA.jpg

Основан Клуб ларингектомираних особа ВМА

30. 05. 2013

Први састанак поводом оснивања „Клуба ларингектомираних особа ВМА“ у организацији Клинике за оториноларингологију ВМА одржан је на Војномедицинској академији.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, похваливши иницијативу за оснивање овог Клуба, рекао је да се годишње се на ВМА уради велики број хируршких захвата тоталних ларингектомија којима се комплетно одстрањује ларинкс, што за последицу има губитак способности говора. Оснивање овог Клуба последица је дугогодишње праксе која је показала да се овакве болести лече мултидисциплинарним приступом и тимским радом, као и да је лечење тела немогуће одвојити од свеобухватног људског приступа сваком пацијенту.
Начелник Клинике за оториноларингологију ВМА пуковник др Душан Бијелић најавио је наставак стручног програма у оквиру којег су представљени различити аспекти процеса лечења пацијената ове врсте. Присутни су имали прилику да чују низ предавања о активностима и улози Клуба, појединостима везаних за хируршке захвате, али и начинима рехабилитације пацијената попут предавања проф. др Влада Делића са Факултета техничких наука у Новом Саду. Проф. Дедић представио је могућности примене синтетизатора говора у форми телефонске апликације као вокалног помагала код ларингектомираних пацијената.
У процес рехабилитације пацијента који започиње већ првом хоспитализацијом укључени су дефектолог-логопед, специјалиста ОРЛ хирургије, ОРЛ специјалиста - фонијатар, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, физиотерапеут, тим медицинских сестара и техничара Клинике за ОРЛ, као и медицински психолог и социјални радник. Пацијенту и члановима његове породице потребно је пружити пуну подршку при суочавању са малигнитетом који је најчешћи узрок тоталних ларингектомија, као и након операције када је пацијенту неопходна ресоцијализација и вокална рехабилитација.

 

Београд, 30. мај 2013. године
 

 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас