31.jpg

Оториноларинголози ВМА на Конгресу у Барселони

07. 07. 2011

У периоду од од 2.07. - 6.07.2011, у Барцелони је одржан Први европски конгрес конфедерације оториноларинголога и максилофацијалних хирурга (CE-ORL-HNS)
Ова Конфедерација је иначе формирана као резултат конкретних потреба за здруживањем ове две сродне области.
У раду Конгреса јеу чествовало око 4000 учесника из Европе и света, а међу њима и наших двадесетак лекара специјалиста ОРЛ из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Сремске Митровице, Ваљева, Ниша и Суботице.
На предавањима паралелно одржаваним у 17 сала представљена су нова сазнања из алергологије, аудиологије, базичних испитивања, кохлеарних импланта и импланта средњег ува, ларингологије, неуро-отологије и вестибуларног система, онкологије, хирургије главе и врата, усне шупљине, гркљана и душника, хирургија ува и фациалног нерва, отонеурохирургије и хирургије базе лобање, дечије оториноларингологије, фонијатрије, пластичне, естетске и реконструктивне хирургије, ринологије, хирургије пљувачних жлезда, хркања и опстуктивне слееп апнеје, болести тироидне и паратиреоидних жлезда.
Клинику за оториноларингологију ВМА је на овом Конгресу представљало 7 доктора, 1 лекар и један дефектолог са 5 постер презентација и једним усменим предавањем којима је био покривен широк спектар тема у сфери оториноларингологије. У својим излагањима, наши су се експерти осврнули на проблеме у ларингологији, области у оквиру које су приказани резултати коришћења аутофлоресценције у дијагностици лезија гркљана, актуелног проблема који данас окупира огромну пажњу оториноларинголога широм света. Међу интересантним темама су се нашли и ретки тумори ларинкса мезенхималног порекла који су презентовани уз приказ серије од 3 болесника лечена у претходне две године у нашој установи, затим редак случај једностраног увећања крајника узрокованог актиномикозом. Два рада су својом тематиком задирала у домен ринологије. У јеном је дата корелација нивоа цитокина у секрету носа код пацијената са носном полипозом са и без пратеће астме, а у другом приказ ретког случаја раста ангиофиброма са средње носне шкољке кроз имунохистохемијску студију. Отологији је био посвећен рад о испитивању експресије е-кадхерина у холестеатому.
Из наведеног се може закључити да су сфере интересовања наших стучњака биле разноврсне, а до изражаја је дошао и мултидисциплинарни приступ решавању тих проблема.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас