Pedijatri 022017.jpg

Педијатријска секција одржана на ВМА

27. 02. 2017

Састанак Секције за педијатрију, перинатологију и дечију хирургију Српског лекарског друштва (СЛД) у организацији Дечјег диспанзера Војномедицинске академије, одржан је на ВМА.
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић у уводном обраћању рекао је да педијатрија у ВМА постоји 68 година и да поред лечења и превентивних прегледа 6.500 малишана - деце војних осигураника, обавља и консултативне прегледе за лежеће пацијенте на ВМА, као и за сву децу војних осигураника са територије Србије који се по разним основама упућују на педијатрију. Нагласио је да Дечји дипанзер води рачуна и о томе да се њихови родитељи саветују како да најбоље и најздравије подижу и васпитавају своју децу.
Професор Вукосављевић пожелео је добродошлицу предавачима на 15. скупу педијатријске секције у ВМА из Академије медицинских наука СЛД, Универзитетске дечије клинике, Института за здравствену заштиту мајке и детета из Београда, Института за здравствену заштиту деце и омладине из Новог Сада, као и из Института за неонатологију и истакао да ВМА изузетно цени одличну сарадњу коју годинама има са тим институцијама. Посебно је захвалио начелници Дечјег диспанзера ВМА др Љиљани Лисов Газиводи, што поред свакодневног посвећеног и захтевног рада са најмлађим пацијентима не занемарује едукативне активности које су неопходне развоју сваке гране медицине. Рекао је да ће захваљујући напорима министра одбране Зорана Ђорђевића и Управе ВМА ускоро бити решен проблем кадровске попуне педијатара што је посебно важно када се зна да је у протеклој години у Дечјем диспанзеру обављено 39 737 прегледа од тога 34 218 прегледа од стране педијатра.
Предавања на стручном скупу обухватила су актуелне педијатријско-хируршке теме, а поред предавача из наведених институција, предавање је одржала и припадница Националног центра за контролу тровања ВМА. Било је речи о збрињавању тровања код деце, дијагнози и саветима код болног кука у примарној педијатријској пракси, значају омега-3 масних киселина, алгоритмима код некротизирајућег ентероколитиса, значају биомаркера у раној дијагностици бактеријске инфекције новорођенчета, као и о физиолошким и патолошким стањима дечјег препуцијума.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас