503.jpg

Пета трансплантација од почетка године

29. 06. 2022

У току јучерашњег дана, 28. јуна текуће године, успешно је реализована трансплантација бубрега са живог сродника, познатија као living трансплантација од стране стручног тима Војномедицинске академије.
Након завршене пете трансплантације од почетка године, а друге у току овог месеца донор и реципијент, у овом случају мајка В.С. (1975.) и син В.Н. (1997.) из Београда су у стабилном стању и са нормализованим биохемијским резултатима.
Хируршки тим ВМА и овога пута предводио је пуковник проф. др Александар Томић са колегама и сарадницима пк прим. др Иваном Лековићем са Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, проф. др сц. мед. Предрагом Алексићем и пп др Мирком Јовановићем са Клинике за урологију као и пп др Душком Максимовићем и др Миодрагом Стевовићем са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију.
Целокупан програм као и читав тим за трансплантацију у Војномедицинској академији је јединствен и надалеко познат. Тако је у оквиру институционалне сарадње, по позиву, пре десетак дана тим за трансплантацију ВМА, заједно са колегама из Клиничког центра Србије, извршио трансплантацију бубрега у Клиничком центру Србије. Тиме се још једном ставио акценат на важност и неопходност континуитета обављања самог захвата и праћења трансплантираних пацијената, а у сврху дуготрајнијег и квалитетнијег преживљавања болесника и трансплантираних органа. У саставу нашег тима који је обавио трансплантацију у KЦС били су проф. др сц. мед Предраг Алексић, пп др Мирко Јовановић, прим. др сци мед. Предраг Марић, лекари на специјализацији др Марко Максић и др Александар Лазић као и инструментарка Весна Kапетанић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас