277.jpg

Почетак школовања прве генерације студената медицине ВМА

04. 09. 2009

Београд, 4. септембар – Начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Мидораг Јевтић, примио је студенте - кадете прве класе Високе школе Војномедицинске академије, који су првог дана септембра почели школовање. Пожелевши им добродошлицу, генерал Јевтић је рекао да је за Војномедицинску академију, систем одбране, али и за српску медицину, то историјски догађај.
„Треба да знате да је према студијама медицине у ВМА било много отпора. Они нису произилазили из сумњи да наши професори умеју и могу да вас, као и све будуће генерације, науче свему ономе што један лекар треба да зна. Многи су вероватно превидели или заборавили да је само здрава конкуренција пут општег бољитка у свему, па и у образовању“, истакао је генерал Јевтић. „И сам сам био војни стипендиста, из скромне и часне породице, баш као и ви. Зато и желим да вам поручим да марљивошћу, сталним учењем и преданим радом можете постићи много у својој професији. Ви сте медицински гардисти Министарства одбране и лично желим да међу вама врло брзо препознам оне који ће у томе бити лидери“.
Пре званичног почетка наставе по студијском програму интегрисаних академских студија медицине, која почиње када и настава на свим факултетима у Србији, десет девојака и осам младића се налазе на војно-стручној обуци, где ће се упознати са специфичностима војне организације и где ће овладати знањима и вештинама неопходним за даљи ток школовања у статусу војних лица. Ову обуку са студентима изводе искусни официри који су ишколовали генерације активних и резервних официра наше Војске. За време обуке, студенти су смештени у објекту касарне „Бањица“, али ће имати прилику да се упознају и са организацијом и функционисањем ВМА, обићи ће институте, клинике и вежбаонице у којима ће се изводити настава, као и Интернат у згради ВМА где ће бити смештени током школовања. Професори ВМА ће их ближе упознати и са студијским програмом интегрисаних академских студија медицине.
„За разлику од других студената медицине, свако од вас ће имати по једног професора као свог ментора, који ће пратити ваш рад наредних шест година, помагати вам када год то буде било потребно, бодрити вас када наиђете на проблеме, храбрити ако посустанете. Уколико не будете задовољни својим ментором, запамтите, имате право и пуну слободу да тражите да вам се неки други професор додели као ментор“, поручио је начелник ВМА и додао „желим да знате да се сви налазимо на важном почетку. Ми, као ваши професори, спремни смо да вас научимо свему што знамо. Ви, као најбољи од оних који су се пријавили за студије медицине у ВМА, да учите. Ми ћемо оцењивати ваше стечено знање, а ви наш рад. Једном речју, ми имамо исти циљ. А до њега, можемо доћи само заједно“.
Студенти су се на крају и лично представили генералу Јевтићу, а то су учинили на војнички начин, показујући да су већ савладали прве лекције војне обуке.  
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас