289.jpg

Пораст броја акутних тровања гљивама

16. 07. 2009

Београд, 16.јул - Протеклих дана запажен је значајан пораст броја акутних тровања гљивама. Од 01.07.2009.године у Клиници за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања (ЦKT) ВМА хоспитализовано је 20 пацијената са акутним тровањем гљивама. Девет (45%) пацијената је имало тровање тешког степена, по типу аманитинског синдрома од којих је једна пацијенткиња преминула упркос свим мерама интензивног лечења.
Акутна тровања гљивама имају велики клинички значај због разнолике клиничке слике (испољавају се у 8 различитих сидрома), учесталости (годишње се у Европи лечи око 10.000 пацијената), велике смртности (Amanita phalloides 10-50%).Иначе, под појмом отровне гљиве подразумевају се све оне врсте које у организму изазивају патолошке промене и оштећења органа. Неке од њих изазивају благе реакције као што су болови у трбуху, мучнина, повраћање или алергијске реакције које су пролазне, али постоји и један број врста које изазивају много озбиљнија оштећења и смрт. Отровност гљива може се тачно утврдити само хемијском анализом.
На основу времена које прође од ингестије до првих симптома тровања се деле на она са кратким или дугим инкубационим периодом. Тровања са кратким инкубационим периодом (30 мин - 3 сата) испољавају се у виду 5 синдрома: гастроинтестинални, мускарински, мусцимолски (микоатропински), псилоцибински (психотомиметски) и копрински. Она имају повољан ток и исход. Дуг инкубациони период у трајању од 3 сата до неколико дана, карактерише тровања са оштећењем јетре и бубрега. Она имају тешку клиничку слику и често летални исход. То су тровања са сликом аманитинског (фалоидинског) синдрома, ореланинског и гиромитринског синдрома.
Веома је важно да се одмах изазове повраћање и да се пацијент јави лекару. Шансе за излечење су знатно веће ако се специфична терапија примени у првих 48 сати.
По речима проф.др Славице Вучинић, начелника Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ЦКТ годишње се у истој збрине преко 3500 пацијената, а уочава се константан тренд пораста овог броја. Тако је за првих 6 месеци ове године збринуто 2245 пацијената. У групи хоспитално лечених пацијената доминантан узрочник тровања су лекови - 57%, затим кућна хемија и индустријске хемикалије - 10%, корозивне материје - 9%, пестициди - 8%, док су остали узрочници тровања заступљени у мањем проценту. Клиника је отворена 24 сата током целе године за пријем и лечење болесника из целе земље.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас