455.jpg

Повратити живот мултимодалном аферезом

31. 07. 2008

Београд, 31. јул - Оригинални научни рад професора Беле Балинта и сарадника о примени нове, комбиноване и најсложеније до сада познате и описане аферезне процедуре која је од стране наших стручњака означена као мултимодална или мултиманеварска терапијска афереза, објављен је у најновијем броју угледног америчког стручног часописа Medical Oncology. Наслов рада: „Triple–way therapeutic approach for paraganglioma–dependent erythrocytosis: drugs plus surgery plus "multi–manner" apheresis„ налази се и на насловној страни часописа, јер је то прво саопштење на свету о увођењу и примени овог поступка у лечењу.
Извођењем тзв. мултимодалне или мултиманеварске терапијске аферезе успешно је лечено у већ десетак болесника хоспитализованих у Војномедицинској академији у Београду са неким облицима малигних или аутоимунских болести које су им директно и недвосмислено угрожавале живот.
Основни циљ ове комплексне аферезне методе је истовремено, тј. симултано мењање функције или састава више крвних компоненти, односно различитих крвних ћелија и плазме. Мењањем споменутих крвних компоненти аферезом, могуће је постићи повратак болесника из неког ургентног стања, опасног по живот, у нормално стање или у ситуацију која омогућава његов каснији опоравак, како на нивоу крви (тачније крвних ћелија и специфичних регулацијских плазматских система), тако и општег клиничког статуса.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас