251.jpg

Предавање о новом грипу на Војној академији

06. 11. 2009

Београд, 06.новембар - Потпуковник доц. др Срђан Лазић, заменик начелника Института за епидемиологију ВМА одржао је члановима колектива Војне академије предавање на тему: Епидемиолошке карактеристике новог грипа А(H1N1).
Потпуковник др Лазић је присутне упознао са тренутном епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији, са посебним освртом на епидемиолошку ситуацију у Војсци Србије. Највећи део предавања био је посвећен мерама превенције грипа.
- Места за панику нема, али су мере превенције и контроле ширења новог грипа неопходне, како за сваког појединца, тако и за колектив какав је војни. – истакао је потпуковник Лазић.
Током предавања др Лазић се осврнуо на најважније мере заштите које би појединци требало да спроводе као што су: избегавање јавних масовних скупова, посебно у затвореним просторима, избегавање грљења и љубљења при поздрављању и редовно прање руку сапуном и текућом водом (очи, уста и нос не додиривати неопраним рукама).
- Особе са симптомима болести сличне грипу требало би да остану код куће, да држе растојање најмање 1 метар од других лица, да при кашљању и кијању уста и нос заштите марамицама за једнократну употребу, које ће одмах после тога бацити у канту за смеће. Особама са благим обликом болести препоручује се симптоматска терапија (мировање, надокнада течности, употреба лекова за снижење повишене телесне температуре). Уколико висока темепература не спада у периоду дужем од три дана, неопходно је јавити се свом лекару. Такође ако се јаве проблеми са дисањем (отежано и/или плитко дисање) обавезно се морају јавити свом лекару. Употреба заштитних маски за нос и уста се препоручује пре свега здравственим радницима као и осталим особама када се налазе у контакту са особама за које постоји сумња да су инфицирани новим грипом. Пожељно је да сви они који имају симптоме респираторне инфекције горњих дисајних путева (кијавица, сув кашаљ, цурење из носа и сл.) ставе маске да би заштитили друге. Антивирусне лекове никако не треба узимати на своју руку, јер они свакако не превенирају болест - нагласио је Лазић и додао да је осим ових појединачних мера заштите у војним колективима потребно обезбедити прописано растојање између кревета, прописану густину смештаја у спаваоницама, контролу спровођења мера личне и опште хигијене, избегавање свих групних активности у затвореном простору, изоловање војника са симптомима респираторних болести и спровођење осталих мера заштите од акутних респираторних заразних болести.
Потпуковник доц. др Лазић Срђан је чланове колектива Војне академије подсетио да је вакцина најбољи начин заштите од грипа. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас