186.jpg

Председник Европске асоцијације васкуларних хирурга у ВМА

12. 04. 2010

Београд, 12.април - Проф.др Џон Волф из St Marys краљевске болнице из Лондона, један од водећих ауторитета у васкуларној хирургији и председник Европске асоцијације васкуларних хирурга боравио је у вишедневној радној посети ВМА у периоду од 06. до 10.априла 2010.године. Иначе сарадња наше две установе започела је прошлогодишњим боравком на стручном усавршавању у овој престижној болници мајора др Ивана Марјановића.
Проф.Џон Волф је иначе и председник Одбора за развој васкуларне хирургије у Европи, председник борда Краљевског удружења васкуларних хирурга Велике Британије и Ирске, предавач на најпрестижнијим медицинским факултетима у Великој Британији и гостујући професор бројних медицинских факултета у свету.
Приликом посете ВМА проф. Џон Волф упознао се са могућностима и делатностима ВМА и дометима наше васкуларне хирургије, а са нашим стручним тимом учествовао је у извођењу прве оперативне реконструкције анеуризме торако-абдоминалне аорте у ВМА.
Госта из Велике Британије поздравио је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић са сарадницима. – Имамо богата и велика искуства у области свих хируршких грана, нека од њих били смо приморани да стичемо у тешким околностима, али се поносимо својим достигнућима и спремни смо да их поделимо са другима, као што смо спремни и да учимо од других.Медицина не познаје ни границе, ни тајне! Уосталом наша сарадња је и започела едукацијом наших младих васкуларних хирурга у болници St Marys. Ваш боравак у ВМА доказ је да сте у нашим хирурзима препознали стручне потенцијале које треба даље надограђивати, а у нашој установи болницу европског формата која стреми новим висинама не само у васкулараној хирургији, већ и у осталим гранама медицине, стоматологије, фармације, образовној делатности и научноистраживачком раду. –казао је генерал Јевтић.
Осим детаљног упозбнавања са личном картом ВМА, проф.Џон Волф имао је могућности да се непосредно упозна са радом и обиђе Клинику за васкулрану хирургију, Клинику за анестезиологију и интензивну терапију, Операциони блок, Центар за дневну хирургију, ангио-блок и Центар хитне помоћи.
Са тимом ВМА проф.др Џон Волф извео је операцију реконструкције торакоабдоминалне анеуризме код пацијента М.Ј. старог 71 годину. Претходном дијагностиком утврђено је да је реч о анеуризми типа IV пречника 8.5 cm.Операција је успешно извршена, а опоравак пацијента и даљи терапијски третман спроведени су уобичајено. Након интервенције, проф.Волф исказао је фасцинираност тимским радом и мултидисциплинарним приступом лекара ВМА који су учествовали у операцији и постоперативном мониторингу пацијента.
Познати британски хирург одржао је у амфитеатру ВМА предавање на тему: Изазови у васкуларној хирургији:Европа данас, које је изазвало значајну пажњу наших стручњака.
Током боравка у ВМА стручни тим Клинике за васкуларну хирургију на челу са пуковником проф.др Сидором Мишовићем представио је проф.Волфу најзначајније резултате клинике као и наша искуства у домену збрињавања ратних повреда и могућности у трансплантационој хирургији.
Током завршних разговора проф.Џон Волф још једном је истакао задовољство стручношћу и професионализмом особља, фантастичним условима за рад и организацијом радног процеса у нашој установи, као и гостољубивошћу и срдачношћу српског лекара и човека. –Имао сам прилику да читам о ВМА, да слушам реферате Ваших стручњака на међународним симпозијумима, да упознам Ваше младе колеге и да им пренесем део свог искуства, али морам рећи да сте надмашили сва моја очекивања! ВМА је сигурно понос Србије-рекао је резимирајући резулате посете ВМА проф. др Џон Волф.
За време боравка у Београду, проф.Волф упознао се и са највећим знаменитостима српске престонице и детаљима богате прошлости нашег народа и државе.
Сарадња ВМА и болнице из Лондона биће настваљена и убудуће, а већ током предстојеће јесени у ВМА ће се под покровитељством Европског удружења васкуларних хирурга одржати радни семинар из области торакоабдоминалне реконструкције анеуризми аорте. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас