publikacije sajam knjiga 2019.jpg

Промоција уџбеника из области војне медицине

22. 10. 2019

Медија центар "Одбрана", као издавач војне литературе, може се похвалити богатим опусом у који спадају и књиге посвећене медицини. За потребе Медицинског факултета Војномедицинске академије, Медија центар "Одбрана" је ове године објавио седам уџбеника.
Уџбеник "Лупус нефритис - савремени приступ дијагностици и лечењу" представила је ауторка др Виолета Рабреновић, "Увод у клинички рад" посетиоцима промоције приближио је један од аутора пуковник проф. др Радомир Матуновић, а о уџбенику "Вештина комуникације у медицини" говорила је ауторка професор др Гордана Дедић.
Да све три публикације представљају више од стручне литературе намењене само кадетима и студентима Медицинског факултета ВМА говори и запажено интересовање за ове наслове како на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије, тако и у књижари "Војна књига".
На веома посећеној презентацији, аутори су представили рецензенте издања и изнели своја искуства у стварању ове научно - наставне  литературе. Они су посетиоцима, у основним цртама приближили материју коју су обрадили у уџбеницима и упутили их у неке од занимљивости које та литература доноси.
На наредној промоцији на штанду Министарства одбране и Војске Србије о уџбеницима "Судска медицина" и "Медицинска психологија" и приручнику "Конзервативно лечење ринитиса и риносинузитиса" говорили су и доцент др Надица Маринковић, професор др Гордана Мандић Гајић и потпуковник доцент др Александар Перић.
Надица Маринковић истакла је да је судска медицина специфична јер се "разликује од свега што студенти уче током свог школовања на Медицинском факултету, због чега се и предаје тек на завршним годинама".
- Оно по чему се разликује јесу поглавља посвећена оружју и бојним отровима што га чини другачијим у односу на остале уџбенике судске медицине, рекла је доцент др Маринковић, ауторка уџбеника "Судска медицина", који уз њу потписују и сарадници докторка фармацеутских наука професор др Снежана Ђорђевић, доктор хемијских наука Ивица Милосављевић и пуковник у пензији и магистар техничких наука Влада Костић.
За разлику од судске медицине која студенте Медицинског факултета ВМА чека на крају школовања, према речима професорке др Гордане Мандић Гајић, ауторке уџбеника "Медицинска психологија", овај предмет на већини факултета налази се на самом почетку студија.
- Овај уџбеник направила сам тендециозно као помоћни уџбеник скромног обима са циљем да им се помогне у адаптацији на студије, и да се мотивишу у борби са тешким и сувопарним предметима који их чекају одмах на почетку студија и који представљају основ медицине – закључила је професорка Мандић Гајић представљајући овај уџбеник.
Приручник "Конзервативно лечење ринитиса и риносинузитиса" потписују потпуковник доцент доктор Александар Перић, доцент докторка Анета Перић и потпуковник професор др Ненад Балетић. Говорећи о знањима која ће уз помоћ овог уџбеника студенти и специјализанти медицине стећи потпуковник професор др Перић је истакао да је реч о веома модерно конципираном мултидисциплинарном приручнику.
На промоцији је представљен и монографија "Акутни постоперативни бол", дело аутора доцент др Душице Стаменковић и проф. др Небојше Лађевића.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас