503.jpg

Прва ВАТС паратиреоидектомија у региону

13. 03. 2014

Прва видеоасистирана торакоскопска паратиреоидектомија код болесника са секундарним хиперпаратиреоидизмом урађена је 12. марта 2014. године на Војномедицинској академији (ВМА). Стање пацијента Д.Д. (1959. годиште) је стабилно и он се добро опоравља после операције.
Операција је изведена у сарадњи Клинике за општу хирургију ВМА, Клинике за грудну хирургију ВМА, Клинике за нефрологију ВМА и Центра за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије (КЦС). Извели су је мајор др Небојша Марић из Клинике за грудну хирургију ВМА и мр др Миодраг Јовановић са Клинике за општу хирургију ВМА, уз помоћ начелника Клинике за општу хирургију ВМА пуковника др Милета Игњатовића и проф. др Ивана Пауновића и доц. др Владана Живаљевића из Центра за ендокрину хирургију КЦС.
Хируршко лечење је основни вид лечења болесника са хипертиреоидизмом, али то лечење је често оптерећено поновљеним операцијама (у 10 до 30 одсто случајева) због накнадног развоја болести или немогућности да се нађу све параштитасте жлезде. Притом, те жлезде најчешће буду у грудном кошу због чега је неопходно хируршко отварање грудног коша. Минимално инвазивни приступ, као што је видеоасистирана торакоскопска операција одстрањивања грудне жлезде и заостале паратиреоидне жлезде у средогруђу, неупоредиво је мање трауматизирајући оперативни захват, који се много лакше подноси, постоперативни опоравак је много бржи, а боравак у болници много краћи.
Београд, 13. март 2014. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас