302.jpg

Први факултет за војне лекаре

13. 06. 2009

Београд, 13. јун - Од нове школске године 20 студената медицине школоваће се на Високој школи Војномедицинске академије (ВМА) за потребе система одбране Србије. За студије влада велико интересовање у иностранству, а о томе шта је Висока школа, ко ће на њој моћи да студира и под којим условима, објашњава за „Блиц“ начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић.  
Шта Висока школа ВМА има што је издваја од других медицинских факултета у Србији?

- Високо школа ВМА ће омогућити да студенти медицине, односно свршени лекари, буду оспособљени за извршавање својих задатака у оквиру система одбране. Студијски програми су прављени тако што су у процес наставе укључена сва знања која наши медицински факултети имају, додатно обогаћена савременим европским сазнањима, и специфичним потребама система, тј. особеностима војне медицине. Оно што нас разликује су изборни предмети којих има чак 34, колико има и обавезних предмета. Меđу њима се налазе предмети који су специфични за војну медицину, али и предмети из области у којима ВМА има изузетне стручњаке. То су, на пример, организација војно-здравствене службе, клиничка токсикологија, ваздухопловна медицина, медицина ванредних догаđаја, збрињавање у условима катастрофа, психотрауматологија и друго.

Да ли ће због малог броја студената, услови рада бити много бољи?

- Студенти ће под истим кровом слушати предавања, похаđати вежбе, учити, спремати испите, учествовати у научно-истраживачким, пројектима, писању стручних и научних радова. Практично 24 часа дневно, наши студенти, који ће иначе становати у интернату ВМА биће у могућности да гледају и уче како се збрињавају повреđени и оболели.

То значи да ће имати више праксе и већу пажњу професора?

- Стандарди који се примењују при акредитацији стриктно захтевају да групе студената за вежбе и предавања на студијама медицине не буду велике. Сваки студент ће имати свог ментора, који ће пратити целокупан рад и напредовање студента током студија. Практична настава обухвата 2.265 часова од укупно 4.665. Од тога, на вежбе отпада 1.605 часова, а на друге облике наставе, као што су, на пример, семинари, 660 часова.

Да ли је ова школа основана са идејом да се на њој школују само најбољи?

- Наш циљ јесте да се код нас школују најбољи и да ова високошколска установа заиста буде елитна, али не и елитистичка. Нашој Војсци су потребни изванредни лекари и добри официри, који ће моћи да одговоре свим изазовима и задацима. Већ постоји интересовање земаља у окружењу да код нас школују своје санитетске кадрове. Верујем да није далеко ни дан када ће се код нас школовати санитетски официри и из других земаља, о чему је недавно говорио и Министар одбране Србије господин Драган Шутановац.

Било је противника отварања ове високе школе?

- Висока школа је намењена да школује онолико лекара колико је потребно систему одбране. У санитетској служби Војске Србије се праве озбиљне анализе потреба за лекарским кадром, са дугорочним пројекцијама. До сада је Министарство одбране сваке године стипендирало лекаре који се школују на медицинским факултетима у Србији, а ВМА је имала и има услове да школује те лекаре са мање финансијских средстава. То је само један од разлога због којих је добро да постоји ова Висока школа. Лекаре који су дипломирали на другим факултетима, Војска је морала додатно да школује више месеци пре него што ступе у професионалну војну службу, што је наравно захтевало додатне трошкове.

Чему онда противљења?

- У Србији има незапослених лекара и многи долазе код нас и распитују се да ли могу у Војсци да добију посао или специјализацију. Али, ми радимо нешто друго - школујемо докторе којима су обезбеđена радна места и напредовање у каријери. Наша амбиција иде у правцу потребе за официрима добрим лекарима, а не лекарима приученим официрима. Због чега су појединци били против отварања ове високе школе је питање на које немамо баш јасан одговор.

Услови уписа

Конкурс за упис прве генерације студената медицине је већ објављен.
- пријемни испит је 27. јуна у времену од 12 до 15 часова (полагање тестова из биологије и хемије, у исто време као на свим медицинским факултетима)
- упис од 11. до 15. јула
- биће уписано 20 студената иако је акредитација добијена за 50 студената
- наставни потенцијал ВМА чини више од 120 професора и доцената


Аутор: Јелена Илић, Фото:ФоНет
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас