Radiolozi o pregledu zgloba kolena1.jpg

Радиолози о прегледу зглоба колена

25. 11. 2016

Континуирана медицинска едукација на тему прегледа магнетном резонанцом зглоба колена у организацији Удружења радиолошких техничара и техничара нуклеарне медицине Србије и Института за радиологију ВМА, одржана је на Војномедицинској академији.
О овој неинвазивној методи радиолошке дијагностике, која се сматра златним стандардом у дијагностици патологије колена, говорили су струковни медицински радиолог Мирјана Капор и мајор др Ратко Стаматовић из Института за радиологију ВМА.
Како је речено на предавањима, поред чињенице да магнетна резонанца (МР) има широку примену у дијагностици целокупног мишићно-скелетног система, она има посебно значајну улогу у прегледу колена јер пружа високосензитиван и клинички валидан приказ повреда и обољења. Поред тога, МР преглед колена сматра се и неопходним кораком пре одлуке о артроскопским и оперативним интервенцијама са циљем прецизног сагледавања насталих промена. Учесници су имали прилику да чују више о анатомији колена - једног од најкомплекснијих зглобова у људском телу, о индикацијама, планирању и специфичности МР прегледа, али и о припреми пацијената и протоколима уз мноштво примера из клиничке праксе ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас