449.jpg

Радници НИС-Нафтагаса дали крв на ВМА

09. 08. 2008

Београд, 9. август - Чланови удружења добровољних давалаца крви НИС-Нафтагаса из Новог Сада и Института за трансфузиологију ВМА током викенда организовали су акцију прикупљања крви у којој је учествовало 30 радника овог предузећа. Активисти и добровољни даваоци овог удружења још једном су тако исказали своју хуманост, а заједничко дружење давалаца и особља Института, завршено је уз "традиционални" војнички пасуљ.

Ценећи дугогодишњу отвореност ВМА у пружању медицинске помоћи свим грађанима наше земље и окружења, као и чињеницу да је наша институција интегрални део здравственог система Републике Србије, Савез добрововољних давалаца крви је са својим удружењима у више наврата до сада успешно организовао акције добровољног давања крви за потребе лечења болесника хоспитализованих у ВМА.

Максималним залагањем колектива Института за трансфузиологију ВМА у периоду од јануара до јула 2008. године, прикупљена је крв од укупно 11.000 давалаца (5.720 литара крви). У истом периоду цивилним здравственим установама у Србији дато је 701 литар крви, 131 литар свеже замрзнуте плазме и 16 литара концентрованих тромбоцита.

Иначе, Институт за трансфузију ВМА је у оквиру сарадње са цивилним здравственим установама у републици Србији, у току 2007. године испоручио 1.261 литар крви, 250.000 литара свеже замрзнуте плазме и 77 литара концентрованих тромбоцита у 25 здравствених установа којима су били потребни крв или крвни продукти.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас