503.jpg

Састанак Бироа комитета за биоетику Савета Европе

06. 05. 2016

Начелник Института за медицинска истраживања Сектора за школовање и научноистраживачки рад Војномедицинске академије проф. др Звонко Магић учествовао је на састанку Бироа комитета за биоетику Савета Европе (СЕ) који је одржан од 4. до 6. 04. 2016. године у Паризу, Француска, у својству сталног члана Бироа.
Првог дана одржан је састанак “стратешке“ групе о новим технологијама. Ова група је оформљена након конференције о новим технологијама и људским правима која је одржана у Стразбуру прошле године, а тема састанка било је одређивање приоритете у даљем раду који се односе на етичке проблеме у вези примене нових технологија у медицини.
Главне теме пленарне седнице Комитета за биоетику СЕ биле су доношење предлога за даљи приступ активностима у вези са смештајем особа са психичким сметњама у установе због лечења против њихове воље; избор новог председника и чланова Бироа којима истиче мандат, припрема прославе 20. годишњице од доношења Конвенције из Овиједа, додатни протоколи о биобанкама, декларација о забрани стицања добити, тј. трговином органима и предлозима за нове активности.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас