O programu transplantacije.jpg

Састанак о програму трансплантације органа на ВМА

30. 06. 2016

Интерни стручни састанак о унапређењу програма кадаверичне трансплантације органа на ВМА и савременим достигнућима у овој области одржан је на Војномедицинској академији. Састанак је водио координатор за трансплантацију органа на ВМА пук. проф. др Ђоко Максић и у уводној речи најавио седам предавача, припадника Трансплантационог тима ВМА, који су присутнима приближили ову тематику са циљем даљег развоја процеса трансплантације на Војномедицинској академији.
О првом кораку у процесу трансплантације - утврђивању мождане смрти, говорила је асист. мр сц. мед. Снежана Чолић и изнела искуства из клиничке праксе ВМА. Поред представљања стандардних законски регулисаних дијагностичких метода, било је речи о могућностима увођења још допунских тестова попут гама сцинтиграфије и церебралне ангиографије чиме би се додатно потврђивало одсуство мождане циркулације. Предавање начелника Одељења за интензивну терапију ВМА ппук. доц. др Драгана Ђорђевића било је посвећено значају интензивисте у раној детекцији и одржавању хемодинамске стабилности потенцијалних донора што чини темељ успешности процедуре пресађивања односно функције органа након трансплантације. У циљу усавршавања струке у експлантацијско-трансплантационом процесу, предавање професора Максића односило се на трансплантацију органа код старије популације и програму Еуротранспланта под називом „Old for Old“ који је до сада показао добре резултате по питању компатибилности донора и примаоца у сличном старосном добу.
У даљем току састанка говорили су проф. др Дарко Мирковић из Клинике за општу хирургију ВМА о мултиорганској експлантацији и перфузији органа, начелник Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију пук. доц. др Александар Томић о хируршким аспектима трансплантације бубрега, др Предраг Марић са Клинике за урологију о уролошким аспектима значајним за успех трансплантације бубрега и пук. др сц. мед. Невен Вавић из Центра за трансплантацију солидних органа о факторима од значаја за преживљавање примаоца и реналног алографта.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас