347.jpg

Симпозијум: искуства и изазови у лечењу остеопорозе

07. 02. 2010

Стручни симпозијум „Искуства и изазови у лечењу остеопорозе“ одржан је у Београду, у организацији Клинике за реуматологију и клиничку имунологију ВМА. Симпозијум је отворио начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић који је поздрављајући присутне истакао да је остеопороза данас глобални здравствени проблем и велики изазов за дијагностику и лечење.
Са остеопорозом се у својим клиникама и ординацијама свакодневно сусрећу реуматолози, физијатри, ортопеди, гинеколози, лекари примарне здравствене заштите, фармацеути, медицински техничари.
- Ако није нескромно рећи, право место за сагледавање овог глобалног здравственог проблема је ВМА јер се у нашој кући, под једним кровом негује мултидисциплинарни интернистичко-хирушки приступ у дијагностици и лечењу болести. У овој установи лекари различитих специјалности заједно раде на пољу препознавања и лечења остеопорозе, а у циљу превенције фрактура као најтежих манифестација болести. Такав начин рада данас може значити привилегију за пацијента и за нас лекаре, као и синоним за ефикасност и безбедност у раду. Пут од дијагнозе до терапије се битно скраћује што је и један од најважнијих циљева савремене медицине која је у ВМА одувек имала најзначајније упориште - нагласио је генерал Јевтић.
У наставку скупа, радове су излагали еминентни предавачи. Потпуковник доц. др Милан Петронијевић говорио је о механизмима и новинама у дијагностици и лечењу остеопеорозе, а начелник Клинике за ортопедију и трауматологију ВМА, пуковник проф. др Зоран Поповић говорио је о значају остеопоротичног прелома и терапијској стратегији ортопеда. Излагање начелника Кабинета за гинекологију, потпуковника мр сц. мед. Данета Ненадића односило се на улогу гинеколога у лечењу остеопорозе. Доц.др Бранислава Глишић говорила је о терапији остепорозе и примени бисфосфоната као златног стандарда у лечењу ове болести. Начелник Клинике за реуматологију и клиничку имунологију, пуковник проф.др Душан Стефановић говорио је о нашим и светским искуствима у лечењу остеопорозе. Професор Стефановић је позвао је своје колеге-лекаре из осталих здравствених установа у Србији на заједничку сарадњу у борби против остеопорозе, коју многи сматрају за болест будућности.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас