Simpozijum_o_hirurgiji_stopala_na_VMA.jpg

Симпозијум о хирургији стопала одржан на ВМА

07. 03. 2018

Симпозијум са међународним учешћем у организацији Српског удружења за хирургију стопала и скочног зглоба, Српског лекарског друштва и Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију Војномедицинске академије, одржан је на ВМА.
Предавања су одржали председник Комитета за образовање Европског удружења за хирургију стопала и професор Универзитета у Барселони др Ћавијер Мартин Олива (Xavier Martín Oliva) и мајор др Горан Лекић из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА.
У предавањима су обрађени алгоритми хируршког лечења најчешће деформације стопала и уједно најчешће деформације мишићно-скелетног система човека модерног доба - чукљева (Hallux valgus), синдрома задњег тибијалног мишића односно стеченог равног стопала, артрозе - дегенеративне промене зглобне хрскавице, а било је речи и о артроскопији - минимално инвазивној хируршкој методи скочног зглоба. Учесници симпозијума имали су прилику и да прате пренос две операције из хируршких сала током којих је први пут у ВМА урађена артроскопска артродеза доњег скочног зглоба, односно фиксација зглоба минимално инвазивним оперативним путем, која се код нас у редовној пракси ради класичном „отвореном“ хирургијом. Хируршки тим ВМА предвођен професором Ћавијером успешно је приказао и хирургију стабилизације скочног зглоба.
На симпозијуму је обрађена тема хируршког лечења стопала и скочног зглоба, које је често због хирургије кукова и колена мање долазило до изражаја. Овај сегмент ортопедске хирургије се сматра захтевним услед великог броја могућих компликација, као и обољења стопала која могу бити изазвана и неким метаболитским обољењима, неуропатијама и другим, због чега и успешност хирургије зависи од мноштва фактора. Међутим, последњих година хирургија стопала се у Европи сматра веома актуелном и у великом је развоју због модерног начина живота односно деформација стопала које настају због облика обуће, прекомерне телесне тежине итд.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас