257.jpg

Симпозијум техничара лабораторијске медицине Србије

22. 10. 2009

Београд, 22.октобар - Први симпозијум техничара лабораторијске медицине Републике Србије одржан је у Београду од 22 до24.октобра 2009. године, под покровитељством Министарства здравља Србије. У раду симпозијума учествовало је више од 400 лабораторијских техничара из свих здравствених установа у нашој земљи, као и техничари из Словачке, Босне и Херцеговине, Македоније и Хрватске.
Приликом отварања скупа учесницима се у име Управе ВМА обратила и пожелела добродошлицу др сц.мед. Елизабета Ристановић, док је у име Одељења за здравствену негу ВМА присутне колеге поздравила војни службеник Гордана Павковић. Председник Удружења лабораториских техничара Србије (УЛТС) Предраг Радић захвалио је Управи ВМА на подршци коју пружа развоју лабораторијске медицине, као и раду лабораторијских техничара у овој установи.
Пленарна предавања на Симпозијуму односила су се на различите домене лабораторијске медицине, између осталог на злоупотребу микроорганизама у биотерористичке сврхе, примену молекуларне дијагностике у трансфузиологији, детекцију наркотика у биолошком материјалу, као и на преааналитичке и аналитичке грешке у лабораторијском раду. Предавања су одржали еминентни стручњаци Института за микробиологију, Института за трансфузиологију и Центра за контролу тровања ВМА, као и стручњаци из Клиничког центра Србије, Клиничког центра Ниш и Завода за трансфузију крви Војводине.
На округлом столу дискутовано је и о будућности статуса техничара лабораторијске медицине у европском систему едукације, процесу усклађивања, као и досадашњим искуствима и смерницама даљег рада.
У раду скупа активно је учествовало више десетина припадника ВМА, а Подружница УЛТС са ВМА била је један од главних носилаца организације.      

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас