145.jpg

Специфична дијагностика алергијских обољења

27. 07. 2010

Београд, 27.јул - У алерголошкој лабораторији Института за медицинску биохемију користи се најновија генерација високо осетљивих и специфичних имунолошких тестова за одређивање концентрација алерген–специфичних антитела и других маркера алергијске реакције методом хемилуминесценције из узорка крви. На тај начин је обезбеђена платформа за рану дијагнозу, прогнозу и праћење ефеката терапије алергије in vitro одређивањем алерген–специфичних антитела (IgE и IgG) за широки спектар појединачних алергена и више десетина група алергена.

Алергије су најчешћи поремећаји имунског система. Погађају око 20% становништва, а стопа инциденције је у сталном порасту. Узроци пораста алергијских обољења нису прецизно утврђени, али се сматра да је у питању повећана изложеност спољaшњим алергенима у комбинацији са смањеном стимулацијом имунског система, изазваном факторима средине и наслеђа. За правилно постављање дијагнозе код пацијената са сумњом на алергију неопходно је поред специјалистичког прегледа обавити и in vivo клиничко тестирање (кожне пробе и тестови излагања) и in vitro лабораторијско тестирање за одређивање присуства специфичних антитела.
 
Наведена дијагностика може се урадити у Институту за медицинску биохемију ВМА сваког радног дана од 07.30 до 19.30 часова.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас