HOBP 2014.jpg

Спирометријским прегледима обележен Дан ХОБП на ВМА

20. 11. 2014

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа - ХОБП, обољења које се сматра четвртим узроком смртности у свету, данас је обележен на Војномедицинској академији.
У организацији Клинике за пулмологију ВМА постављен је штанд у простору Специјалистичке поликлинике на којем су посетиоцима биле доступне консултације са лекарима, информативни материјали и упитници. Заинтересоване анкетиране особе код којих су уочени симптоми или фактори ризика упућиване су на спирометријско тестирање - брз и једноставан начин испитивања плућне функције и метода ране дијагностике ХОБП. Током акције која је трајала од 10.00 до 14.00 часова на специјалистички преглед пулмолога и спирометријско тестирање упућено је више од 30 особа, а након резултата дата су им упутства за даље лечење и преписана им је терапија.
Повећање свести људи о овом најраспрострањенијем респираторном обољењу важно је првенствено због чињенице да већина симптома попут диспноје (недостатка даха), хроничног кашља, искашљавања и замарања при једноставним физичким активностима, дуго остаје непримећена јер буде приписивана старосној доби или последицама конзумирања дуванских производа. Обољење се временом значајно погоршава, појављују се и придружене болести, а према последњим истраживањима од ХОБП болује 210 милиона људи у свету, док 320.000 особа у нашој земљи живи са овим обољењем.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас