278.jpg

Србија и НР Кина: стратешко партнерство у области војне медицине

22. 08. 2009

Београд, 22. август - Петочлана делегација Санитетске службе Народноослободилачке армије НР Кине са замеником начелника Главне војне болнице у Пекингу, генерал-мајором Чен Ксаоконгом на челу, борави у званичној посети ВМА. Циљ ове посете је унапређење и даље јачање постојеће војномедицинске сарадње две земље, о чему су данас кинески лекари разговарали са менаџментом и руководиоцима највећих организацијских целина ВМА.
- Поносни смо на остварену сарадњу са НР Кином и желимо да се даље развија у свим областима лечења, образовања и научноистраживачког рада. Желимо да у интересу здравља објединимо највише домете класичне европске и традиционалне кинеске медицине. Та сарадња део је стратешког партнерства и историјског пријатељства наше две земље и народа - нагласио је генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, поздрављајући колеге из НР Кине.
У даљем току рaзговора кинеској делегацији представљене су могућности и капацитети ВМА, организација и начин рада, образовна и научноистраживачка делатност, са посебним акцентом на студије медицине, као и остварени резултати у домену ортопедске и пластичне хирургије и јединствена искуства у збрињавању ратних повреда.
Гости из Кине показали су велико интересовање за организацију службе лечења и здравствене неге на ВМА и поставили су велики број практичних питања која се односе на искуства наших лекара из области ратне медицине и доктрине хируршког збрињавања ратних повреда и политрауме. Показан је интерес за усавршавања припадника Санитетске службе НОА НР Кине у ВМА у овим облaстима, али и за даље усавршавање стручњака ВМА у војноздравственим установама НР Кине. Госте из Кине занимала је и организација и студијски програми Високе школе медицине ВМА, публицистичка делтност наше куће и могућност сарадње на овом пољу у домену размене стручних чланака и научних радова за објављивање у часопису Војносанитетски преглед и сличним часописима у НР Кини.
По завршетку разговора, шеф кинеске делегације генерал Чен Ксаоконг истакла је да је импресионирана оним што је чула и видела на ВМА, могућностима и резултатима српских лекара.
– Ових дана потписан је Споразум о стратешком партнерству наше две земље, а наша интензивна сарадња која је започела још пре пет година неодвојиви је део тог партнерства. Желимо да она у будућности буде још интензивнија, јер је то у обостраном интересу. Српском народу желим пуно среће, а Војномедицинској академији даљи развој и још веће успехе.
У току поподнева кинеска делегација имала је могућност да се упозна са историјом и обичајима српског народа и разгледа знаменитости Београда у друштву начелника ВМА и његових сарадника.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас