308.jpg

Србија и Велика Британија: успешна војномедицинска сарадња

05. 06. 2009

Београд, 5. јуни - У оквиру вишедневне посете Санитетској служби Министарства одбране Србије, Војномедицинску академију посетио је контраадмирал Филип Рафаели, генерални инспектор Санитетске службе оружаних снага Велике Британије.
„Добродошли у ВМА, кућу здравља, акредитовану високошколску установу за студије медицине, моћан научноистраживачки ресурс. Наша Војномедицинска акaдемија је поуздан ослонац система одбране и узданица наше државе и војске на путу регионалних и међународних интеграција и сарадње. Поносно смо што смо у прилици да и вама данас покажемо ко смо, шта знамо, како смо организовани, која су наша највреднија достигнућа и куда ћемо и како даље. Спремни смо да оно што знамо поделимо са другима, као и да учимо од других, јер ми смо лекари, а медицина не познаје и не препознаје ни препреке, ни границе, већ служи добру човечанства“ - рекао је поздрављајући госта начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.
Током посете контрадмиралу Филипу Рафаелију представљена је лична карта ВМА са освртом на прошлост, садашњост, могућности и визије ове установе, њене потенцијале у области образовања и научноистраживачког рада, организaцији и функционисању Одељења за здравствену негу, као и дометима и резултатима трансфузиолошке службе ВМА.  Гост из Велике Британије обишао је и Цeнтaр хитне помоћи ВМА, Клинику за анаестезиологију и интензивну терапију, Центар за дневну хирургију и Институт за трансфузиологију ВМА.
У разговору са представницима руководства ВМА анализирне су сличности и разлике у организацији и функционисању санитетских служби две земље, као и могућностима сарадње.
„Изузетно ми је драго што сам имао прилику да се упознам са овако грандиозном институцијом, као што је Ваша Војномедицинска академија, која је гигант у стручном, научном, образовном, као и архитектонском смислу и свакако представља велико богатство Ваше Војске и народа. Препознали сте значај образовања као и истраживања, препознали сте значај перманентног усавршавања, као и сталног унапређења здрвствене неге  и имате сигурну будућност, јер сте на правом путу јачања и развоја! Верујем да ће наша сарадња бити све успешнија“ - рекао је контрадмирал Филип Рафаели на крају посете ВМА.     
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас