181.jpg

Српски војни санитет 1914-1915

22. 04. 2010

Београд, 22.април - Херојска дела српских јунака са Цера и Колубаре задивила су свет, а нас њихове потомке обавезала да вечно памтимо славна дела и да поштујући прошлост градимо своју будућност. Српски војни санитет је и онда, као и увек у нашој историји био на висини задатка као поуздан ослонац војске и народа. – рекао је пуковник проф.др Никола Филиповић, заменик начелника ВМА отварајући научни скуп са темом „Српски војни санитет 1914-1915“ који је данас одржан у нашој установи.
У име организатора скупа учесницима се обратио начелник Управе за војно здравство Министарства одбране бригадни генерал доц.др Вељко Тодоровић који је нагласио да је као и увек у нашој богатој историји војно здравство и данас поуздан ослонац система одбране и државе у целини.
Скупу су, између осталих, присуствовали државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић, председник Српског лекарског друштва проф.др Радоје Чоловић, председник Академије медицинских наука СЛД проф.др Павле Миленковић, бројни чланови академије и велики број некадашњих руководилаца и припадника српског војног санитета и запослених у ВМА.
Теме предавања односиле су се на војнополитички положај Србије у рату 1914-1915 и положај српске војске, улогу српског војног санитета у великим биткама Првог светског рата, с посебним освртом на хируршко збрињавање рањеника и болесника, појаву заразних болести и епидемију пегавца, као и специфично подсећање на лекаре и болничаре јунаке ове епопеје. Предавања су одржали генерал у пензији Милисав Секулић, др Александар Недок, генерал у пензији др Бранислав Поповић, пуковници проф.др Небојша Станковић, доц.др Драган Микић и доц.др Радован Чеканац, пуковник др Јован Максић, др Бранислав Димитријевић, Вукашин Антић, и потпуковник у пензији др Лука Николић.   

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас