02032022.jpg

Стални посао за 48 људи у војном здравству

02. 03. 2022

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је на данашњој свечаности поводом обележавања Дана Војномедицинске академије решења о пријему за 48 лица на неодређено време у Управу за војно здравство. Он се и овом приликом захвалио читавом колективу ВМА, указујући да је целокупан систем војног здравства показао у време пандемије ковида жилавост и отпорност, одупрео се огромним притисцима, пружио помоћ великом броју пацијената, али и сачувао лекаре и медицинске сестре.
- Чини ми се да сви осећамо да смо успели да покажемо да је систем војног здравства, као и читавог здравства у земљи, изузетно жилав и отпоран. Успели смо да се изборимо са огромним притисцима везаним за корону, да помогнемо огромном броју пацијената и војно здравство је било ту за њих као што ће увек и бити – казао је министар Стефановић.
Говорећи о благом попуштању ковид кризе, министар је истакао да је уз очување запослених у војном здравству и кадровска појачања, један од приоритета и наставак опремања.
- Поред ових скенера које смо набавили, један преко донације Сједињених Америчких Држава који ће бити у ковид болници Карабурма и један који смо добили захваљујући председнику Вучићу и шеику бин Заједу који је овде 64-слајсни, који су веома значајни, бићу срећан тек кад ВМА буде имао и свој ПЕТ скенер, кад буде имао и Икс нож и Гама нож – рекао је министар Стефановић, наводећи да се на томе ради.
Како је истакао, квалитетна дијагностика биће кључна мисија ВМА у будућности.
- ВМА почиње све више да буде и болница која једнако пружа услуге и цивилима и војницима. У том смислу пријем нових људи, увек је радосна ствар, чини ми се некако да је на ову годишњицу, на рођендан ВМА, заиста лепа вест пријем 48 нових људи. И у том смислу хоћу да се захвалим читавом колективу ВМА на тој великој ствари коју сте успели да урадите, а то је да у временима која нису лака очувате велики број људи, очувате професоре, лекаре, медицинске сестре, техничаре и све оне друге људе који раде и који су везали своју судбину за ВМА и у оваквим временима – рекао је министар Стефановић.
Он је истакао и значај очуваног поверења народа у војно здравство.
- Људи који дођу у Војномедицинску академију имају велику наду и ми морамо да је оправдамо, морамо да учинимо да одавде колико је могуће изађу здравији и врате се својим породицама. Ту мисију сте успели да испуните, што није било лако у претходним временима и на томе вам огромно хвала у име, не само у име читаве Владе и Министарства одбране, већ ми се чини и да су то грађани Србије веома јасно рекли – казао је министар Стефановић.
Систем војног здравства подсетио је не подразумева само ВМА.
- Ту су и војна болница у Новом Саду, војна болница у Нишу, у Новом Београду, ковид болнице, наши војни лекари у гарнизонима, све је то систем војног здравства и тај систем је показао изузетну отпорност на зуб времена и тешкоће – рекао је министар Стефановић.
Министар Стефановић честитао је добитницима признања која су додељена поводом Дана ВМА и рекао да му је драго да се те традиције чувају и да никада не треба да дозволимо да људи који су ту провели свој век и много радили за нашу земљу, буду заборављени.
- То је и подстрек другим људима који у свакодневним активностима и раду чине да свако од нас буде поносан на то велико име ВМА. Још једном, желим да вам честитам на свему што сте урадили и да вам се захвалим на том раду – рекао је министар Стефановић.
Осврнувши се на то како је у години за нама текла битка на више фронтова, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је да свој празник ВМА дочекује технолошки опремљенија и кадровски јача.
- Све што је добро и напредно урађено под кровом ове установе, сви они здравствени и други радници који су се истакли својим делима и прегнућем у збрињавању повређених и оболелих, памтиће се, али и сведочиће о томе каква је била пандемијска 2021. година – нагласио је пуковник Вукосављевић.
Према његовим речима, извршено је око 380 хиљада амбулантних прегледа, више од 24 хиљаде пацијената је стационарно лечено, а изведено је скоро 20 хиљада оперативних процедура.
- Од улагања у опремање у претходној години издвојио бих нови 64-слајсни скенер који је пуштен у рад у Институту за радиологију ВМА, а радови су у току и опремање наше Привремене војне ковид болнице на Карабурми са скенером и дигиталним рендген апаратом. Нема организационе целине ВМА која није добила неки нов апарат или уређај, који је унапредио квалитет рада – нагласио је пуковник Вукосављевић најављујући и радове на згради ВМА.
Поводом данашњег празника, медаљу која носи име др Владана Ђорђевића, великог српског хирурга и једног од заслужних за развој војне медицине уопште, ове године додељена је професорки др Даници Грујичић и пуковнику у пензији проф. др Војкану Станићу. Начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Бобан Ђорђевић, прочитао је образложења и биографије добитника тог престижног признања које се додељује у знак захвалности на свему учињеном током каријере.
Признање за најбољу организацијску јединицу Сектора за лечење припало је Клиници за ургентну интерну медицину, док се Сектор за логистику побринуо за изузетну подршку функционисању ВМА. Начелнику Клинике за ургентну интерну медицину доценту др Немањи Ђенићу и начелнику Сектора за логистику пуковнику професору др Миљојку Јаношевићу, признање је уручио начелник ВМА.
ВМА обележава свој Дан као сећање на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава „Закон о устројенију шпитаља Централне војске“. Тог дана основана је прва војна болница у Београду чију историју наслеђује ВМА.
Решење о сталном запослењу данас је уручено и Милици Лојић Мартиновић, која је завршила Медицински факултет Универзитета у Београду, а биће на специјализацији Интерне медицине на Клиници за реуматологију.
 - Бити на овом месту јесте велика част, нешто о чему највећи број лекара у нашој земљи машта од малена. Ово је велика институција, институција са великим стажом, научно-истраживачка и образовна институција, те ће ми тако бити част да будем део овог тима, у великој мери трудићу се да допринесем што бољем раду ове установе - истакла је Милица.
Њен колега, Никола Мутић, такође са Медицинског факултета Универзитета у Београду, данас ступа у редове војног здравства.
- Данас ми је уручен уговор за стално запослење. Радићу на Клиници за неурохирургију. То је била и моја прва жеља, која ми се сада и остварила. Пресрећан сам због тога. Могу да планирам будућност, а и да се усавршавам даље у својој каријери - нагласио је Никола.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас